Epinotia
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
Yleiskuvaus
Koiraiden tuntosarvet ripsiset. Huulirihmat eteenpäin suuntautuneet; keskijaoke vahvasti paksuuntunut; kärkijaoke enemmän tai vähemmän piilossa. Keskiruumis sileäsuomuinen. Etusiipien kärki ei sirppimäinen; chorda (keskisaran etummainen sisäsuoni) lähtee suonien R1 ja R2 välistä; R4 ja R5 eivät yhtyneet; M2 ja M3 eivät lähde samasta pisteestä. Koiraiden kostaalitaite usein kehittynyt. Takasiipien suonet Rs ja M1 lähekkäin; M2 ja M3 lähekkäin; M3 ja CuA1 varrelliset.
Toukkien prothoraxin hengitysaukon etupuolen nystyrän sukanen L1 on L2:n ja L3:n alapuolella, ja jaokkeen A9 sukaset D2 aina samassa nystyrässä. Jos sukaset L2, L1 ja L3 ovat järjestyneet riviin, niin sukaset L1 ja L2 sijaitsevat viistosti A1:ssä ja mesothoraxin SD2 sijaitsee SD1:n selkäpuolella tai dorsokaudaalisesti siitä.
Kotelot pieniä – verrattain suuria. Otsa tuntosarvien välistä leveä ja vähän ulkoneva, muuten pyöristynyt, joskus siinä uloke. Piikit huomattavan pienet, harvoin hiukan kampamaiset, tyvirivin piikit selvästi suuremmat kuin kaudaalirivin; jaokkeen A10 suuremmat kuin A9:n. Peräkoukkuja 2 paria; perianaalikoukkuja 1 pari tai ne puuttuvat, joskus ne ovat karvamaisia.
Mikroskooppiset tuntomerkit
Koiraiden uncus hyvin kehittynyt; sociukset eivät sormimaiset tai nauhamaiset. Sivulämssä ei jakautunut; sacculus tiheäpiikkinen, ilman surkastunutta hakasta; ulkopinnalla ei piikkimäisiä sukasia; cuculluksen takakulmassa ei paksua, piikkimäistä sukasta. Anellus ympäröi tiukasti aedeagusta.
Naaraiden 7. sterniitti ei taipunut eikä peitä ostium bursaeta. Lamella antevaginalis ei kartiomainen. Ductus bursae kitinisoitunut lähelle keskikohtaa. Corpus bursaen sivut eivät kitinisoituneet, siinä kaksi okamaista tai evämäistä signumia.
Elintavat
Toukat elävät lehtipuilla ja pensailla sekä havupuilla.
Viitteet
Bentinck, G. A. & Diakonoff, A. 1968. De Nederlandse Bladrollers (Tortricidae). Monografieën van de Nederlandsche Entomologische Vereeniging 3. 201, [99] s.
Heinrich, C. 1923. Revision of the North American moths of the subfamily Eucosminae of the family Olethreutidae. Bulletin of United States National Museum 123: 1–298, [1–59].
Miller, W. E. 1987. Guide to the Olethreutine moths of midland North America (Tortricidae). United States Department of Agriculture (Forest Service). Agriculture Handbook 660. iv, 104 s.
Obraztsov, N. S. 1946. Versuch einer systematischen Übersicht der europäischen Eucosmini-Gattungen (Lepidoptera, Tortricidae). Zeitschrift der Wiener Entomologischen Gesellschaft 30: 20–46.
Patočka, J. 1983. Zur Puppenmorphologie und -taxonomie der dendrophilen Arten aus der Tribus Eucosmini (Lepidoptera, Tortricidae). Věstník Československé Společnosti zoologické 47(3): 184–208.
Razowski, J. 1989. The Genera of Tortricidae (Lepidoptera). Part II: Palaearctic Olethreutinae. Acta Zoologica Cracoviensia 32(7): 107–328.
Svensson, I. 2006. Nordens vecklare (Lepidoptera, Tortricidae). Entomologiska sällskapet i Lund. 349 s.
Swatschek, B. 1958. Die Larvalsystematik der Wickler (Tortricidae und Carposinidae). Abhandlungen zur Larvalsystematik der Insekten 3: 1–269.