Aineiston nimi

LajiGIS: Species monitoring sites: Birds of prey (en)

LajiGIS: Lajin seurantakohteet: Petolinnut (fi)

Aineiston tyyppi

Yhdistelmä erilaisia aineistoja

Aineiston kuvaus

For the golden eagle and the peregrine falcon, the data cover the whole of Finland, for the white-tailed sea eagle the data cover the Metsähallitus monitoring area, including the provinces of Kainuu, Northern Ostrobothnia and Lapland. Species observations are linked to the monitoring site. In addition, species observations may be accompanied by companion species observations. Data is updated to FinBIF weekly every Monday. (en)

Sisältää uhanalaisten petolintujen seurantakohteet: maakotkan, merikotkan ja muuttohaukan aineistot. Maakotkan ja muuttohaukan osalta aineisto kattaa koko Suomen, merikotkan osalta aineisto kattaa Metsähallituksen seuranta-alueen sisältäen Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan sekä Lapin maakunnat. Seurantakohteisiin linkittyy kartoituskertoja, joihin liittyy lajihavaintoja. Tässä aineistossa lajihavainto on tallennettu vain, jos pesätarkastuksessa on löytynyt poikasia. Muussa tapauksessa on tallennettu pelkkä kartoituskerta, joka Lajitietokeskuksessa näkyy nollahavaintona. Aineistoa tarkastellessa kannattaa ottaa hakuehdoista mukaan vaihtoehto ”Myös nollahavainnot”. Vaihtoehto löytyy edistyneistä rajausehdoista otsikon ”Yksilö” alta. Pesätarkastuksen tulos löytyy tietokentästä Pesintätulos. Reviireiden laajuuden vuoksi Metsähallitus edellyttää aineistopyynnön hyväksymiseksi, että aineistohaun tulee törmäysriskejä tai laajoja elinympäristön muutoksia aiheuttavissa hankkeissa olla 10-15 km hanke- tai kaava-aluetta suurempi, mutta ei myöskään ylisuuri. Aineiston rajaamisessa kannattaa käyttää polygonityökalua, jotta kulmista ei tule ylimääräisiä tietoja mukaan. Metsähallitus toimittaa sähköpostipyyntöjen perusteella myös maakotkan pesäaineistoon perustuvaa rasterimuotoista elinympäristömallinnusta, jonka käytöstä ja maakotkan huomioinnista tuulivoimahankkeissa enemmän ohjeessa: Hyvät käytännöt maakotkalle aiheutuvien vaikutusten arviointiin – esimerkkiraportti Nimettömänkankaan tuulivoimahankkeesta (https://julkaisut.metsa.fi/julkaisu/hyvat-kaytannot-maakotkalle-aiheutuvien-vaikutusten-arviointiin-esimerkkiraportti-nimettomankankaan-tuulivoimahankkeesta/) Tiedot päivitetään Lajitietokeskukseen viikoittain joka maanantai. (fi)

Taksonominen kattavuus

Aquila chrysaetos; Haliaeetus albicilla; Falco peregrinus

Maantieteellinen kattavuus

Finland

Aineiston laatu

Ammattiaineistot / asiantuntijoiden laadunvarmistama

Käyttöoikeuslisenssi

Creative Commons Nimeä

Käyttöoikeuksien haltija

Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus, ELY-keskukset

Yhteyssähköposti

hannu.tikkanen@metsa.fi; heli.suurkuukka@metsa.fi

Suositeltu viittaus

LajiGIS 20xx. Species information management system, species data. Metsähallitus, Parks & Wildlife. LajiGIS 20xx. Uljas-järjestelmä, Metsähallitus, Luontopalvelut.

Näytteiden lkm

Tyyppinäytteiden lkm

Kaikkien havaintojen lkm

Tämän metadatan status

tyydyttävä – metadataa voisi parantaa

Luotu

27.04.2021 19:08

Muokattu

08.05.2024 13:57

Tietyt sensitiiviset havainnot karkeistetaan automaattisesti, joten niiden tarkat tiedot eivät ole nähtävissä Laji.fi-portaalissa. Karkeistuksessa tarkka paikka, paikannimet, tarkka päivämäärä, havainnoijien nimet sekä osa lisätietoidoista piilotetaan. Lue lisää sensitiivisten havaintojen käsittelystä https://laji.fi/about/709.

Aineistolla voi olla myös tutkimuskarenssi (tavallisesti 2–4 vuotta), jonka aikana havaintotiedot on karkeistettu. Lisäksi aineiston tuottajat ja omistajat ovat voineet karkeistaa koko aineiston tai osan siitä pysyvästi.

Näet karkeistettujen havaintojen osuuden tekemällä haluamasi havaintohaun ja klikkaamalla "Lataa tiedostona".

Tarkkoja tietoja voi pyytää tekemällä aineistopyynnön ja perustelemalla mihin tietoja tarvitaan. Tarkat tiedot ovat myös suomalaisten viranomaisten käytettävissä.