Havaintojärjestelmä Vihko

Pidä kirjaa mitä olet havainnut! Vihkoon voit tallentaa havaintoja kaikista eliöryhmistä kaikkialta maailmasta. Voit selailla havaintojasi Laji.fi-portaalissa, esim. nähdäksesi mitä olet nähnyt missäkin paikassa tai minäkin vuonna. Vihkoon tallennetut havainnot ovat myös valintasi mukaan avoimesti käytettävissä mm. tutkijoille, viranomaisille ja suurelle yleisölle.

Vihko on Lajitietokeskuksen kehittämä havaintojärjestelmä joka on tehty kahta tarkoitusta varten:

 1. Luontoharrastajien havaintopäiväkirjaksi, jolla kukin voi pitää kirjaa omista havainnoistaan ja jakaa niitä hyötykäyttöön.
 2. Seuranta- ja kartoitushankkeiden järjestämiseen ja niihin osallistumiseen.

Ohjeita Vihkon käyttöön

Havaintojen tallennus

Vihkossa on useita erilaisia havaintojen tallennuslomakkeita, jotka on tarkoitettu erilaisiin tilanteisiin.

 • Mobiilolomake - sopii yksittäisten havaintojen tallentamiseen älypuhelimella

Seuranta- ja tutkimushankkeet julkaisevat omia ohjeitaan havaintojen tallentamiseen. Näihin hankkeisiin pääset Vihkon etusivulta.

Muita ohjeita

Havaintodatan käsittely, avoimuus ja käyttöehdot

Vihkossa havainnoijat ja tallentajat omistavat havaintonsa. Lajitietokeskuksen tarkoituksena on kuitekin saada havaintodata avoimeen hyötykäyttöön, joten Vihkoon tallennetut havainnot julkaistaan Laji.fi-portaalissa avoimesti kaikkien käytettäväksi. Poikkeuksena ovat kuitenkin

 • Luonnonsuojelusyistä salattavat sensitiiviset tiedot
 • Tallentajan karkeistamat paikkatiedot
 • Tallentajan salaamat havainnoijien nimet
 • Yksityisinä tallennetut havainnot

Havaintodatan käyttyö kuvaillaan tarkemmin portaalin tiedonhallinta-osiossa sekä Vihkon käyttöehdoissa, jotka on hyväksyttävä ennen havaintojen tallentamista.

Käyttöehtojen pääkohdat:

 • Tallennetut havainnot julkaistaan Laji.fi-sivuston kautta avoimena tietona, käyttäen pysyvää Creative Commons Nimeä -lisenssiä.
 • Käyttäjä voi karkeistaa havainnon paikkatiedon ja piilottaa havainnoijien nimet. Tämä vaikuttaa Laji.fi-sivuston kautta julkaistavaan avoimeen tietoon. Viranomaiset saavat käyttöönsä alkuperäisen, tarkan tiedon.
 • Havaintoihin liittyvä sensitiivinen tieto karkeistetaan tai salataan automaattisesti.
 • Havainnot voi myös tallentaa yksityisinä, jolloin niitä ei julkaista tai luovuteta kenekään saataville tai käytettäväksi.

25.2.2020 / Lajitietokeskus