Vihko-havaintopalvelu

Vieraslajien havaintolomakkeen käyttöohje

Vieraslajien havaintolomakkeella voit kirjata havaintoja vieraslajeista Suomessa. Lomakkeella ilmoitetut havainnot tallentuvat Lajitietokeskuksen tietokantaan julkistesti kaikkien nähtäville, ja ovat  mm. viranomaisten, kuntien, yhdistysten ja yksityishenkilöiden käytössä esim. kustannustehokkaita torjuntasuunnitelmia laadittaessa. Paikkakunnasta ja ilmoitettavasta vieraslajista riippuen vieraslajihavainnon ilmoittaminen voi johtaa torjuntatoimien käynnistymiseen.

Kuva

On suositeltavaa ottaa ensin kuva havaintokohteesta, jotta havainnon voi varmistaa myös jälkikäteen. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista.

Paikka

Jos liität havaintoon kuvan,  lomake yrittää hakea havainnon sijainnin automaattisesti kuvan koordinaateista. Toinen vaihtoehto on valita paikka tulevalta kartalta. Siirrä ja zoomaa karttaa niin että havaintopaikka jää renkaan sisään, ja klikka paina sitten Valitse tämä sijainti -nappia. Lomake hakee kunnan nimen automaattisesti. Jos haluat muokata sijaintia, klikkaa kynäikonia. Voit halutessasi kirjata lomakkeelle tarkemman paikan kuvauksen auttaaksesi muita löytämään vieraslajin, esim. "tien pientareella keltaisen talon kohdalla." Älä kuitenkaan kirjaa lomakkeelle arkaluontoisia tietoja, kuten tarkkaa kotiosoitettasi.

Laji

Voit valita lajin joko pikavalintakuvista, tai kirjoittamalla lajinimen itse. Lomakkeelle voi kirjata vain vieraslajeja. (Jos haluat kirjata muita lajeja, käytä Vihkon yleistä havaintolomaketta. Kaikki Vihkoon tallennetut havainnot ovat avoimessa käytössä esim. viranomais- tai tutkimustoimintaan.)

Päivämäärä

Lomake hakee ajankohdaksi kuvan tallennushetken. Voit myös valita ajankohdan itse painamalla esim. tänään nappia tai kalenteri-ikonista.

Muut tiedot

Voit kirjata havainoon myös muita tietoja. Kasvihavainnoista olisi tärkeä tietää kasvaako se virtaavan veden lähellä ja kukkiiko se. Näiden perusteella voidaan arvioida kuinka suuri vaara on että vieraslaji lähtee leviämään laajemmalle alueelle.

Tallenna

Lopuksi tallenna havainto painamalla vihreää nappia. Havainto tallentuu heti julkisena ja Creative Commons Nimeä 4.0 -lisenssillä käytettäväksi. Tämä tarkoittaa että kuka tahansa saa käyttää havaintoa kunhan mainitsee lähteen (Lajitietokeskus ja Viekas-hanke.) Kiitos havainnoistasi! Voit tarkastella Viekas-hankkeessa kerättyjä havaintoja Laji.fi-havaintohaussa.