Laji.fi-rekisteröityminen ja käyttäjätilin hallinta

Rekisteröitymällä Laji.fi:iin voit käyttää Lajitietokeskuksen käyttäjätunnusta vaativia palveluita. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Vihko-havaintojärjestelmä, jonka avulla voit tallentaa havaintoja joko omaan päiväkirjaasi tai osana Vihkossa toteuttavia seurantoja.
 • Laadunvalvontaan osallistuminen.

Rekisteröityneellä käyttäjällä on julkinen profiili ja käyttäjätili, johon kuuluvat aina käyttäjän nimi ja sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitetta ei koskaan näytetä julkisesti. Lisäksi voit liittää profiiliisi esimerkiksi:

 • Tunnistautumisia: Erilaisia keinoja kirjautua sisään Lajitietokeskuksen palveluihin (esim. Google, Facebook, iNaturalist, Haka-tunnus)
 • Muita tunnuksia: Muiden tietojärjestelmien (esim. Hyönteistietokanta, Hatikka, Lintuvaara) käyttäjätunnuksia. Liittämällä tunnuksesi saat havainnot näkymään Laji.fi:n havaintojen haussa omina havaintoinasi. Näillä tunnuksilla ei voi kirjautua sisälle Lajitietokeskuksen palveluihin.
 • Kavereita: Muita Laji.fi:n käyttäjiä, joiden kanssa voit esim. tallentaa yhteisiä havaintoja Vihkoon. (Toisen käyttäjän pitää vahvistaa kaveripyyntö.)
 • Profiilikuvan ja kuvaustekstin: Linkki profiilikuvaan ja vapaamuotoiseen kuvaukseen itsestäsi.

Vältä useiden Lajitietokeskus-käyttäjätilien luomista. Liitä kaikki tiedot samaan käyttäjätiliin.

Esimerkki 1: Hanna Hyttynen on Turun yliopiston opiskelija. Hän rekisteröityy Lajitietokeskukseen ensin käyttämällä tunnistautumistapana Hakaa (jolloin hän voi kirjautua sisään suoraan Turun yliopiston käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan).

Myöhemmin Hanna liittää profiiliinsa Google-tilinsä (ohje alempana), jolloin hän voi myös kirjautua sisään myös Google-tunnuksellaan ja salasanallaan.

Hanna on myös kirjannut havaintoja Hyönteistietokantaan. Hän lisää käyttäjätiliinsä Hyönteistietokannan tunnuksen (ohje alempana). Tällöin Hyönteistietokantaan tallennetut havainnot siirtyvät hänen tililleen Vihkossa muokattaviksi.

Esimerkki 2: Ville Varpunen osallistuu linnustonseurannan linjalaskentatutkimukseen harrastajana. Hän on liittänyt Laji.fi-tunnukseensa Lintuvaara-tunnuksensa (havainnoijanumeronsa; ohje alempana). Tämä mahdollistaa sen, että hän näkee Laji.fi:ssä omina havaintoinaan niiden seurantojen tiedot, jotka on liitetty Lajitietokeskukseen. Hän voi tarkastella ja muokata Vihkossa linjalaskentatutkimuksen edellisten vuosien havaintoja, jotka on ilmoitettu käyttäen Vihkoa edeltäviä ilmoitustapoja tai paperilomakkeita.

Rekisteröityminen

Rekisteröityminen tapahtuu Laji.fi-sivun oikeasta ylänurkasta löytyvän "Kirjaudu / Rekisteröidy" -painikkeen kautta.

laji_login

Tunnistautumistapoja on monia. Voit luoda uuden Laji.fi-tunnuksen (erillisen käyttäjätunnuksen ja salasanan) tai käyttää olemassa olevaa tiliäsi (esim. Google tai Facebook) rekisteröitymiseen. Tunnistautumistavasta riippumatta syntyy käyttäjätili Lajitietokeskukseen. (Erillinen Laji.fi-tunnus ei siis ole välttämätön: se on vain yksi tapa kirjautua sisään ja saman arvoinen muiden kirjautumistapojen kanssa.)

Laji.fi-tunnuksella rekisteröityminen

 1. Valitse vasemmasta reunasta vihreä painike "Luo tunnus".
 2. Syötä sähköpostiosoitteesi, nimesi ja itse valitsemasi salasana (salasanan minimivaatimukset näet sivun oikeassa laidassa) ja paina painiketta "Luo". Koko nimen käyttäminen on suotavaa, sillä nimi näkyy mm. seurantojen tulospalvelussa.
 3. Luotuasi tunnuksen järjestelmä lähettää vahvistusviestin sähköpostiisi. Avaa sähköpostisi, jota käytit rekisteröitymiseen ja avaa vahvistussähköpostin linkki, jolloin Laji.fi -tunnuksesi aktivoituu. (Jos et saa vahvistussähköpostia, muista tarkistaa roskapostilaatikkosi.)
 4. Paina "Jatka eteenpäin" -linkkiä, jonka tulisi viedä sinut sille sivulle / siihen palveluun, jossa aloitit rekisteröitymisen. Jos tämä ei toimi, siirry suoraan haluamaasi palveluun ja kirjaudu siellä sisälle käyttäen uutta tunnustasi.

Jos unohdat Laji.fi-tunnuksen salasanasi, voit tilata itsellesi sähköpostiisi linkin Laji.fi -salasanan uusimiseen. Tämä tapahtuu tässä osoitteessa. Muiden tunnistautumistapojen kuten Googlen salasanat uusitaan näiden palveluiden itsensä kautta, ei Laji.fi:n kautta.

Muulla tunnistautumistavalla rekisteröityminen

 1. Valitse haluamasi tunnistautumistapa ja kirjaudu sisään.
 2. Seuraavaksi Lajitietokeskus pyytää sinua antamaan nimesi ja sähköpostiosoitteesi. Tunnistautumispalvelusta saadut tiedot ovat esitäytettynä lomakkeella, mutta voit muuttaa toisen nimen ja sähköpostiosoitteen tarjottujen tilalle. Koko nimen käyttäminen on suotavaa, sillä nimi näkyy mm. seurantojen tulospalvelussa.
 3. Syötettyäsi tiedot, järjestelmä lähettää vahvistusviestin antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Avaa sähköpostisi ja avaa vahvistussähköpostin linkki, jolloin tunnuksesi aktivoituu. (Jos et saa vahvistussähköpostia, muista tarkistaa roskapostilaatikkosi.)
 4. Paina "Jatka eteenpäin" -linkkiä, jonka tulisi viedä sinut sille sivulle / siihen palveluun, jossa aloitit rekisteröitymisen. Jos tämä ei toimi, siirry suoraan haluamaasi palveluun ja kirjaudu siellä sisälle käyttäen uutta tunnustasi.

Laji.fi-profiilisi päivittäminen

Voit täydentää Laji.fi-profiiliasi kirjautumalla sisälle Laji.fi-portaaliin ja valitsemalla oikeasta ylälaidasta Oma Nimesi -> Profiili.

lajifi_profiili

Painamalla pientä rattaan kuvaa voit antaa osoitteen profiilikuvaan ja kirjoittaa itsestäsi lyhyen kuvaustekstin.

Tällä sivulla myös ylläpidetään Vihko-havaintopalvelua varten kavereita. Voit täältä siirtyä hallinnoimaan käyttäjätiliäsi (vaatii uudelleen sisäänkirjautumisen).

Omien tietojen muokkaaminen ja lisääminen rekisteröinnin jälkeen

Tunnistautumisia, nimeä, salasanaa ja muita käyttäjätiliisi liittyviä tietoja ylläpidetään Lajitietokeskuksen käyttäjähallinnassa. Sinne pääsee kirjautumalla suoraan sisälle osoitteessa https://login.laji.fi/ tai Laji.fi -profiilisivun Käyttäjätilini -painikkeen avulla:

 1. Kirjaudu sisälle Laji.fi:iin
 2. Valitse Oma Nimesi -> Profiili
  lajifi_profiili
 3. Paina Käyttäjätilini-painiketta
  tilini
 4. Kirjaudu uudelleen sisälle (uusi kirjautuminen vaaditaan tietoturvasyistä)

Tunnistautumisen lisääminen

Rekisteröitymisen jälkeen voit liittää useammankin tunnistautumistavan tiliisi. Uusi tunnistaminen lisätään seuraavasti:

 1. Rekisteröidy ja/tai kirjaudu sisään omaan käyttäjätiliisi osoitteessa laji.fi
 2. Laji.fi-portaaliin sisään kirjautuneena valitse oma nimesi oikeassa yläkulmassa
 3. Valitse “Profiili”
 4. Valitse “Käyttäjätilini”
 5. Uusi kirjautuminen vaaditaan tässä vaiheessa
 6. Valitse "Liitä uusi tunnistautuminen"
 7. Valitse haluamasi tunnistautumislähde
 8. Kirjaudu sisään valitsemallasi tunnistautumistavalla

Voit liittää vain yhden tunnuksen jokaista tunnistautumistapaa kohden. (Eli esimerkiksi jos sinulla on useamman yliopiston käyttäjätunnus, voit liittää niistä vain yhden Haka-tunnistautumislähteeksi ja voit liittää vain yhden Google-tilin.)

Jos sinulla on tarve poistaa tunnistautuminen, ota yhteyttä Lajitietokeskuksen helpdeskiin: helpdesk@laji.fi.

Muun tunnuksen lisääminen

Jos sinulla on vaikkapa Hyönteistietokanta-, Hatikka- tai Lintuvaara-tunnus, voit liittää ne Lajitietokeskus -tiliisi. Uusi tunnus lisätään seuraavasti:

 1. Rekisteröidy ja/tai kirjaudu sisään omaan käyttäjätiliisi osoitteessa laji.fi
 2. Laji.fi-portaaliin sisään kirjautuneena valitse oma nimesi oikeassa yläkulmassa
 3. Valitse “Profiili”
 4. Valitse “Käyttäjätilini”
 5. Uusi kirjautuminen vaaditaan tässä vaiheessa
 6. Valitse “Liitä muu tunnus”
 7. Valitse järjestelmä, jonka tunnuksen haluat liittää (esim. Hyönteistietokanta ) ja klikkaa sen vierestä "Liitä tämä tunnus"
 8. Syötä kysyttäessä kyseisen järjestelmän käyttäjänimi ja salasana, ja klikkaa "Lähetä"

Tilien linkityksen jälkeen näet parin päivän kuluttua järjestelmään tallentamasi havainnot omina havaintoinasi hakutoiminnoissa. Siinä vaiheessa kun havaintoeräsi on siirretty Vihkoon, voit selailla ja muokata niitä Vihkon työkaluilla.

Kaverin lisääminen

 1. Kirjaudu Laji.fi:iin
 2. Etusivun oikeasta ylälaidasta valitse Oma Nimesi -> Profiili
 3. Kohtaan "Hae käyttäjä" syötä kaveriksi haluamasi henkilön nimi tai sen osa. Valitse luettelosta oikea henkilö, niin pääset hänen profiilisivulleen.
 4. Henkilön profiilisivulla klikkaa "Pyydä kaveriksi". Tämä lähettää käyttäjälle kaveripyynnön, jonka hän voi käydä hyväksymässä kirjautuessaan seuraavan kerran Laji.fi:in. Kun käyttäjä hyväksyy kaveripyynnön, hän näkyy profiilisivulla kaverinasi.

Kaverin poistaminen

 1. Kirjaudu Laji.fi:iin
 2. Etusivun oikeasta ylälaidasta valitse Oma Nimesi -> Profiili
 3. Kohdan "Kaverit" alla näet luettelon kavereistasi. Klikkaa "Poista", ja vastaa "OK" kysymykseen "Haluatko varmasti poistaa kaverin?"

Laji.fi-foorumi

Foorumille kirjaudutaan käyttäen Lajitietokeskus-tunnusta (eli mitä tahansa tunnistautumistapaa). Siellä ylläpidetään kuitenkin erillistä profiilia, profiilikuvaa ja muuta keskusteluun liittyvää tietoa. Foorumilla voit käyttää nimimerkkiä. Anna kuitenkin Lajitietokeskus-tunnusta luodessasi oikea nimesi, koska se näytetään kirjattujen havaintojen ja tehtyjen laatumerkintöjen ohessa.