Havaintojärjestelmä Vihko

Pidä kirjaa mitä olet havainnut! Vihko-havaintopalveluun voit tallentaa havaintojasi kaikista eliöryhmistä kaikkialta maailmasta. Voit selailla havaintojasi Laji.fi-portaalissa, esim. nähdäksesi mitä olet nähnyt missäkin paikassa tai minäkin vuonna. Vihkoon tallennetut havainnot ovat myös valintasi mukaan avoimesti käytettävissä mm. tutkijoille, viranomaisille ja suurelle yleisölle.

Vihko on tarkoitettu omien henkilökohtaisten havaintojen kirjaamiseen. Tutustu havaintojen tallennuksen suuntaviivoihin.

Tutustu myös Mobiilivihko-älypuhelinsovellukseen (Android, iOS), jolla havaintojen tarkkojen paikkojen kirjaaminen maastossa on helppoa.

Vihkon perusajatus on, että havaintoja kirjataan kokonaisuuksina, esim. yhden luontoretken kaikki havainnot yhtenä kokonaisuutena. Tätä kutsutaan havaintoeräksi.

Vihkoon tutustumisen voi aloittaa interaktiivisesta Retkilomakkeen käyttöohjeesta.

Vihkon Retkilomakkeella voi kirjata monipuolisia tietoja, esim. kuljetun reitin, havaintojen tarkat paikat tai täydelliset havaintolistat tietystä lajiryhmästä. Käyttö on kuitenkin joustavaa, eikä pakollisia kenttiä ole kuin muutama!

Ohjeita Vihkon käyttöön

Havaintojen tallennus

Vihkossa on kaksi erilaista havaintojen tallennuslomaketta: Retkilomake monipuoliseen tallentamiseen ja Mobiililomake yhden havainnon tallentamiseen mobiililaitteilla.

Lisäksi seuranta- ja tutkimushankkeet keräävät havaintoja Vihkon avulla omien ohjeidensa ja lomakkeidensa avulla. Näihin hankkeisiin pääset Tallenna havaintoja -kohdasta.

Muita ohjeita

Havaintodatan käsittely, avoimuus ja käyttöehdot

Vihkossa havainnoijat ja tallentajat omistavat havaintonsa. Lajitietokeskuksen tarkoituksena on kuitekin saada havaintodata avoimeen hyötykäyttöön, joten Vihkoon tallennetut havainnot julkaistaan Laji.fi-portaalissa avoimesti kaikkien käytettäväksi. Poikkeuksena ovat kuitenkin

  • Sensitiiviset tiedot, jotka karkeistetaan luonnonsuojelusyistä. Lue tarkemmin sensitiivisten tietojen käsittelystä.
  • Tallentajan karkeistamat paikkatiedot, jotka näytetään vain 10 km tarkkuudella.
  • Tallentajan salaamat havainnoijien nimet, jotka piilotetaan kokonaan.
  • Havainnot, jotka tallennetaan yksityisenä tai luonnoksena, jotka eivät näy kenellekään muulle kuin itsellesi ja niille, joille erikseen annat ko. havaintojen muokkausoikeudet.

Kaikki havainnot ovat suomalaisten viranomaisten käytettävissä Lajitietokeskuksen viranomaisportaalin kautta, ja niitä voidaan luovuttaa tapauskohtaisesti esim. tutkimuskäyttöön Vihkon käyttöehtojen mukaisesti.

Havaintodatan käyttyö kuvaillaan tarkemmin portaalin tiedonhallinta-osiossa sekä Vihkon käyttöehdoissa, jotka on hyväksyttävä ennen havaintojen tallentamista.