Ohje aloittelijalle - Havaintojen tallennus Vihkoon

Vihko on Lajitietokeskuksen ylläpitämä havaintojärjestelmä, johon voit tallentaa omia havaintojasi kaikista eliöryhmistä kaikkialta maailmasta.

Kirjaudu

Vihkon käyttö vaatii kirjautumista. Voit rekisteröidä itsellesi Laji.fi-tunnuksen, tai vaihtoehtoisesti käyttää kirjautumiseen esim. Facebook- tai Google-tunnusta.

Valitse itsellesi sopiva tallennuslomake

Vihkossa on erilaisiin tarkoituksiin tehtyjä havaintolomakkeita, joista voit valita itsellesi sopivimman:

Mobiililomake on eritysesti älypuhelimiin yms. suunniteltu lomake, jolla voi tallentaa yksittöisen havainnon nopeasti. Sitä voi käyttää myös tietokoneella. Havainnoista ei voi sen avulla kirjata kovin tarkkoja tietoja.

Retkilomake on tarkoitettu havaintojen tallentamiseen tietokoneella. Sillä voi tallentaa sekä yksittäisiä havaintoja että useiden (jopa satojen) havaintojen kokonaisuuksia yhdeltä luontoretkeltä.

Muita vaihtoehtoja ovat kansalaistiedehankkeiden omat lomakkeet sekä havaintojen tallennus Excel-tiedoston avulla.

Tallenna havaintoja retkilomakkeella

Retkilomaketta voi käyttää monin eri tavoin ja mukauttaa omaan käyttöönsä. Tässä neuvotaan miten voit tallentaa sen avulla yksinkertaisen havainnon.

Lähes kaikkien tietojen täyttäminen on vapaaehtoista. Pakollisia tietoja ovat vain havainnoija, alkupäivämäärä ja jonkinlainen sijainti kartalla.

Havainnoijaksi on valmiiksi kirjattu oma nimesi. Tällöin havainto tulee näkyville "omalle tilillesi".

Kirjaa havaintopäivämäärä Alku-kenttään. Voit myös valita päivän kalenteri-ikonista tai klikkaamalla Täänään- tai Eilen-nappia.

Sijoita havaintopaikka kartalle. Helpoin tapa on merkitä kartalle yksi piste:

  1. Zoomaa kartta havaintopaikalle.
  2. Valitse kartan oikeasta laidasta nastaikonia (punainen rengas).
  3. Klikkaa havaintopaikkaa kartalla asettaaksesi nastan siihen (turkoosi rengas).

Vihko hakee eliömaakunnan ja kunnan nimen automaattisesti. Voit kirjata tarkempia paikannimiä, jos haluat.

Jos haluat korjata sijaintia, klikkaa roskakoria (sininen rengas) ja merkitse paikka uudelleen.

Vieritä lomaketta alemmaksi ja lisää havainto kirjaamalla lajin nimi. Vihko tarjoaa lajinimiä sen mukaan mitä kirjoitat kenttään. Valitse niistä sopiva tai kirjoita lajin nimi kokonaan itse.

Jos Vihko tunnistaa lajinimen, se näyttää kyseiselle lajiryhmälle (esim. linnut tai kasvit) sopivia tietokenttiä. Näiden täyttäminen on vapaaehtoista.

Jos haluat kirjata havainnolle lukumäärän, kirjaa sen Määrä-kenttään haluamallasi tavalla. Tähän voi kirjoittaa paitsi numeroita, myös sanallisia kuvauksia, esim. "1", "yli 10" tai "runsas".

Jos haluat kirjata samalta paikalta useita havaintoja, klikkaa Lisää havainto -nappia.

Lopuksi tallenna havainto klikkaamalla Tallenna julkisena -nappia. Tällöin havainto tulee kaikkien nähtäville ja hyödynnettäväksi (paitsi jos se on sensitiivisestä lajista).

Retkilomakkeen käyttöön on myös tarkempi ohje, joka selostaa sen erilaisia ominaisuuksia.

Katsele havaintojasi

Kun olet tallentanut havainnon, se tulee näkyville Vihkon etusivun oikeaan laitaan uusimpien havaintoeriesi luetteloon. Klikkaamalla paikannimeä pääset takaisin lomakkeelle, jolla voit täydentää tai korjata havaintoa.

Havaintoerällä tarkoitetaan yhdellä kertaa yhdellä lomakkeella tallennettujen havaintojen kokonaisuutta, tässä esimerkissä kahta havaintoa Laajalahdelta.

Näet luettelon kaikista tallentamistasi havaintoeristä Omat havaintoeräni-sivulla. Sivun ylälaidassa on valikko, jonka avulla voit valita tarkasteltavan vuoden:

Vihreästä ikonista klikkaamalla voit katsella havaintoa, sinisestä muokata ja oranssista tehdä esitäytetyn tallennuslomakkeen. Oikean laidan punaisesta ikonista klikkaamalla voit poistaa havaintoerän kokonaan.

Lisäksi (jos tallensit havainnot julkisena) havaintosi tulee näkyville Laji.fi-portaalin havaintohakuun, kaikkien Lajitietokeskuksen tietovarastossa olevien havaintojen joukkoon.

Havaintohaussa voit valita nähtäväksesi vain omat havaintosi oikean laidan Omat havainnot rajauksella.