Mobiilivihko

Mobiilivihko (Mobile Notebook, Mobil Skrivbok) on Andoid-mobiilisovellus havaintojen tallentamiseen Lajitietokeskuksen Vihko-havaintopalveluun.

Sovellus tallentaa reitin ja auttaa kirjaamaan havaintojen paikat

Sovellus on tarkoitettu erityisesti maastossa kuljetun reitin tallentamiseen ja havaintojen tarkan paikan kirjaamiseen. Se tallentaa reitin GPS:n avulla ja näyttää sen kartalla. Kartalle voi lisätä havaintoja, ja liittää niihin perustietoja (kuten yksilömäärän) sekä valokuvia.

Kun retki tai maastotyö on päättynyt, sovellus kirjaa muistiin mm. siihen käytetyn ajan. Lopuksi koko havaintoerä lähetetään Vihko-palveluun. Siellä siihen voi vielä halutessaan kirjata lisää havaintoja tai tarkempia tietoja.

Peruskäyttöohjeita

Havainnoinnin aloittaminen

Sovelluksen etusivulta voit valita kaikille lajiryhmille soveltuvan retkilomakkeen tai sienihavainnoille suunnatun sieniatlaslomakkeen.

Reitin seuraaminen ja havaintojen lisääminen

Kun aloitat tallennuksen, ryhtyy sovellus tallentamaan kulkemaasi reittiä.

Lisää havainto painamalla paikkaa kartalla. Saat merkittyä paikan tarkasti kun zoomaat karttaa suuremmaksi. Paina sitten "Lisää havainto".

Jos olet jo lisännyt kartalle havainnon, joka on lähellä painamaasi paikkaa, ilmestyy vasempaan alannurkkaan nappi, jolla voit muokata tätä havaintoa.

Havainnon tietojen kirjaaminen

Kirjaa havaintolomakkeelle vähintään lajin (taksonin) nimi. Muut kentät eivät ole pakollisia. Voit myös lisätä havainnolle valokuvia.

Havainnoinnin lopettaminen

Kun maastotyö tai retki on loppu, paina karttasivulla "Lopeta havainnointi". Tämän jälkeen voit kirjata tietoja koko havaintotapahtumasta.

  • Voit valita salataanko nimesi tai havainnon tarkka paikka.
  • Muokkaa tarvittaessa havaintoaikaa, jos automaattisesti näkyvä aika ei vastaa todellista retken kestoa..
  • Maa, eliömaakunta ja kunnan nimi kirjataan automaattisesti, joten niitä ei tarvitse lisätä. Voit lisätä tarkempia paikannimiä oman tarpeesi mukaan.

Havaintotapahtuman lähettäminen Vihkoon

Tähän asti havainnot on tallennettu ainoastaan puhelimeesi. Nyt voit valita lähetätkö havaintoerän Vihkoon, vai pidätkö sen edelleen vain puhelimessasi. Kun olet lähettänyt havainnot Vihkoon, et voi enää muokata niitä sovelluksella, vaan ainoastaan Vihkossa osoitteessa https://laji.fi/vihko/.

Jos et lähetä havaintoerää Vihkoon, näkyy se Mobiilivihkon etusivulla. Voit katsella ja lähettää havaintoerän klikkaamalla silmäikonia.