Laji.fi-portaali

Laji.fi-portaali on avoimen tiedon jakamiseen rakennettu palvelu, jonka kautta kaikki Lajitietokeskukseen koottu tieto on kaikkien selattavissa.

Avoimesti näytettävää tietoa on lainsäädännön edellyttämiin vaatimuksiin perustuen osittain karkeistettu. Aineistoja jakavat tahot saattavat tarjota avoimena datana tietonsa vain osittain tai karsittuna. Esimerkiksi tutkimusaineistoilla voi olla suoja-aikavaraus.

Lajit

Lajit-osiossa voi selata Suomen lajistoon liittyvää tietoa ja lajien sukulaissuhteita. Lajiluetteloa pitävät yllä Lajitietokeskuksen lajiasiantuntijat.

Tutustu lajeihin -osio tarjoaa yksinkertaisen tavan selata Suomen lajeja luettelona tai kuvina ja rajata niitä epämuodollisilla eliöryhmillä. Lajin nimeä klikkaamalla avautuu lajin tietokortti. Lajin tietokortti koostuu useista välilehdistä, joihin on koostettu tietoa kyseisestä lajista. Myös lajia ylemmillä ja alemmilla taksoneilla on oma tietokorttinsa. Taksoni tarkoittaa tieteessä määriteltyä ryhmää eliöitä.

Lajiluettelo -osiossa voi rajata lajiluetteloa erilaisilla kriteereillä ja selata tai tulostaa luettelon. Voit valita luettelossa näytettävät sarakkeet ja niiden järjestyksen klikkaamalla luettelon oikeassa yläkulmassa olevaa ratasikonia.

Selaa taksonomiaa -osion avulla siirrytään lajin tietokorttia vastaavaan näkymään. Tämä toiminto on tarkoitettu ensisijaisesti lajien nimistöistä ja sukulaissuhteista kiinnostuneille.

Selaa havaintoja

Selaa havaintoja -osiossa selataan lajeihin liittyviä havaintotietoja. Katso erillinen havaintohausta.

Tallenna havaintoja: avoin lomake, iNaturalist ja Vihko

Tallenna havaintoja -osiossa voit valita sopivimman tavan tallentaa lajihavaintoja: yksittäisille havainnoille tarkoitettu avoin lomake, iNaturalist-sovellus tai Vihko, Suomen Lajitietokeskuksen havaintopalvelu. Vihkon avulla voit pitää kirjaa luontohavainnoistasi sekä osallistua seuranta- ja kansalaistiedehankkeisiin. Havainnot tulevat valintasi mukaan yleiseen käyttöön mm. harrastuksen, tutkimuksen ja viranomaistyön avuksi. Vihkon ohjeet löytyvät täältä.

Voit tallentaa havaintosi myös muihin havaintojärjestelmiin, joista tiedot siirtyvät. Näitä on tällä hetkellä vain rajattu määrä, mutta julkaisemme myöhemmin luettelon eri palveluista.

Laadunvalvonta

Kattava tietopaketti havaintojen laadunvalvonnasta omilla ohjesivuilla.

Teemat

Laji.fi-portaalin Teemat-osioon on koottu linkit Lajitietokeskuksen tarjoamiin palveluihin seurantatutkimuksista paikkatietopalveluihin.

Karttapalvelu

Karttapalvelu on käytössä havaintojen selailussa, Vihko-havaintopalvelussa ja on mahdollista helposti ottaa käyttöön myös kolmannen osapuolen sovelluksista. Karttapalvelulle on kirjoitettu erillinen ohjesivu.

Foorumi

Lajitietokeskuksen foorumi on luontoharrastajien ja Suomen Lajitietokeskuksen keskustelufoorumi. Foorumin ylläpidosta ja sen sisällön säilytyksestä vastaa Suomen Lajitietokeskus. Foorumin ohjelmisto on Discource -yrityksen kehittämä ja tarjoama. Foorumia voi lukea ilman käyttäjätunnusta, mutta kirjoittamiseen tarvitaan tunnus. Voit lukea lisää käyttäjähallinnasta.