Aineistopyynnöillä hyödyntämään käyttörajoitettuja aineistoja

Lajitietokeskuksen tietovarastoon on tallennettu aineistoja, jotka on luonnonsuojelullisista syistä tai aineiston omistajan päätöksellä karkeistettu tai salattu avoimesta Laji.fi-portaalista. Näiden käyttörajoitettujen aineistojen käyttöoikeutta haetaan aineistopyyntöjärjestelmällä.

Huom: Jos tarvitset aineistoa työssäsi, teethän aineistopyynnön Lajitietokeskus-tunnuksella, jossa sähköpostiosoitteenasi on työsähköpostiosoitteesi. Voit päivittää sähköpostiosoitteesi omalla käyttäjätililläsi. Jos sinulla on ollut ennestään yksityiskäyttöön tarkoitettu tunnus, etkä halua sen sähköpostiosoitetta muuttaa, voit myös luoda erillisen tunnuksen aineistopyyntöjä varten.

Ohjeet

1. Tee haluamasi haku Selaa havaintoja -sivulla. Aineistopyynnön pääset tekemään hakutuloksen yllä olevasta Lataa tiedostona -napista. Valitse vaihtoehdoista Tee aineistopyyntö. Teknisistä rajoituksista johtuen aineistopyynnön voi tehdä korkeintaan 2 miljoonaa havaintoa sisältävästä hakutuloksesta. Vuorokauden aikana voi tehdä 10 aineistopyyntöä.

2. Saat sähköpostiisi linkin, josta pääset aineistopyyntöjärjestelmään.

3. Kirjaudu aineistopyyntöjärjestelmään ja valitse tekemäsi pyyntö.

4. Syötä hakijan tai hakijoiden yhteystiedot.

5. Valitse aineiston käyttötarkoitus. Voit valita useamman käyttötarkoituksen.

6. Valitse aineiston käyttötapa.

Voit valita, haluatko aineiston käyttöösi tiedostomuodossa – joko taulukkotiedostona tai paikkatietomuodossa vai haluatko käyttää aineistoa rajapintayhteyden kautta. Jos haluat käyttää aineistoa rajapintayhteydellä, tulee sinun lisäksi valita haluatko käyttöoikeuden kolmeksi kuukaudeksi vai vuodeksi.

7. Perustele aineiston käyttö

Aineiston käyttötarkoituksesta riippuen kysytään erilaisia lisäkysymyksiä. Täytä kentät huolellisesti, ettei pyynnön käsittelijän tarvitse pyytää lisätietoja.

5. Seuraavassa vaiheessa näet luettelon aineistoista, jotka sisältyvät pyyntöösi. Voit halutessasi poistaa tarpeettomat aineistot roskakori-kuvakkeella.

6. Sivun alareunassa pääset lukemaan ja hyväksymään käyttöehdot. Käyttöehdot hyväksyttyäsi voit lähettää pyynnön käsiteltäväksi.

7. Jokaisella aineistolla on vastuuhenkilö tai -henkilöitä, jotka päättävät aineistopyynnön hyväksymisestä.

8. Voit seurata pyyntösi käsittelyn tilaa aineistopyyntöjärjestelmässä.

9. Kun kaikki vastuuhenkilöt ovat käsitelleet pyynnön, saat sähköpostitse tiedon, että pyyntö on käsitelty. Jos pyyntö on hyväksytty kokonaan tai osittain, voit valintasi mukaan joko ladata aineiston aineistopyyntöjärjestelmässä tai hakea API-avaimen, jonka avulla voit käyttää aineistoa rajapintayhteydellä.

Huom: Jos et ehdi tai halua odottaa pyynnön käsittelyn valmistumista, voit ladata osittain käsitellyn pyynnön hyväksytyt aineistot. Tämä keskeyttää pyynnön käsittelyn, joten saat vain ne aineistot, jotka on tähän mennessä hyväksytty.

10. Näiden ohjeiden avulla voit viedä tiedot Exceliin tai paikkatieto-ohjelmiin. Voit myös ladata aineiston paikkatietomuodossa.

Ohjeita aineistojen käytöstä rajapinnan kautta englanniksi.