Aineistopyynnöillä hyödyntämään käyttörajoitettuja aineistoja

Lajitietokeskuksen tietovarastoon on tallennettu aineistoja, jotka on luonnonsuojelullisista syistä tai aineiston omistajan päätöksellä karkeistettu tai salattu avoimesta Laji.fi-portaalista. Näiden käyttörajoitettujen aineistojen käyttöoikeutta haetaan aineistopyyntöjärjestelmällä.

Huom: Jos tarvitset aineistoa työssäsi, teethän aineistopyynnön Lajitietokeskus-tunnuksella, jossa sähköpostiosoitteenasi on työsähköpostiosoitteesi. Voit päivittää sähköpostiosoitteesi omalla käyttäjätililläsi. Jos sinulla on ollut ennestään yksityiskäyttöön tarkoitettu tunnus, etkä halua sen sähköpostiosoitetta muuttaa, voit myös luoda erillisen tunnuksen aineistopyyntöjä varten.

Ohjeet

Havaintohaku Laji.fi-portaalissa

1. Tee ensin haluamasi haku Selaa havaintoja -sivulla. Aineistopyynnön pääset tekemään hakutuloksen yllä olevasta Lataa tiedostona -napista. Valitse vaihtoehdoista Tee aineistopyyntö.

Teknisistä rajoituksista johtuen aineistopyynnön voi tehdä korkeintaan 2 miljoonaa havaintoa sisältävästä hakutuloksesta. Vuorokauden aikana voi tehdä 10 aineistopyyntöä.

Huomaa, että avoimessa Laji.fi-portaalissa ei näytetä kaikkia havaintoja ja hakutuloksessa annettu karkeistettujen havaintojen määrä on suuntaa-antava.

2. Saat sähköpostiisi linkin, josta pääset aineistopyyntöjärjestelmään perustelemaan aineistopyyntösi. Pyyntö otetaan käsittelyyn vasta kun pyyntö on perusteltu.

Aineistopyynnön perustelu

3. Kirjaudu aineistopyyntöjärjestelmään ja valitse tekemäsi pyyntö.

4. Syötä hakijan tai hakijoiden yhteystiedot. Vastuullisen hakijan lisäksi tulee tallentaa niiden henkilöiden tiedot, jotka tulevat käsittelemään aineistoa organisaatiossasi.

5. Valitse aineiston käyttötarkoitus. Voit valita useamman käyttötarkoituksen. Käyttötarkoituksesta riippuen tulee täytettäväksi eri kentät perusteluita varten. Täytä kentät huolellisesti, ettei pyynnön käsittelijän tarvitse pyytää lisätietoja.

6. Valitse aineiston käyttötapa.

Voit valita, haluatko aineiston käyttöösi tiedostomuodossa – joko taulukkotiedostona tai paikkatietomuodossa vai haluatko käyttää aineistoa rajapintayhteyden kautta. Jos haluat käyttää aineistoa rajapintayhteydellä, tulee sinun lisäksi valita haluatko käyttöoikeuden kolmeksi kuukaudeksi vai vuodeksi.

Aineistoluettelo ja käyttöehdot

7. Seuraavassa vaiheessa näet luettelon aineistoista, jotka sisältyvät pyyntöösi sekä arvion kuhunkin aineistoon sisältyvistä havaintomääristä. Voit halutessasi poistaa tarpeettomat aineistot roskakori-kuvakkeella. On kuitenkin parasta rajata haku jo Laji.fi-portaalissa mahdollisimman tarkasti.

8. Sivun alareunassa pääset lukemaan ja hyväksymään käyttöehdot. Käyttöehdot hyväksyttyäsi voit lähettää pyynnön käsiteltäväksi.

Aineistopyynnön käsittely

9. Jokaisella aineistolla on vastuuhenkilö tai -henkilöitä, jotka päättävät aineistopyynnön hyväksymisestä. Lajitietokeskus välittää pyynnöt aineistojen omistajille.

10. Voit seurata pyyntösi käsittelyn tilaa aineistopyyntöjärjestelmässä.

11. Kun kaikki vastuuhenkilöt ovat käsitelleet pyynnön, saat sähköpostitse tiedon, että pyyntö on käsitelty. Jos pyyntö on hyväksytty kokonaan tai osittain, voit valintasi mukaan joko ladata aineiston aineistopyyntöjärjestelmässä tai hakea API-avaimen, jonka avulla voit käyttää aineistoa rajapintayhteydellä.

Huom: Jos et ehdi tai halua odottaa pyynnön käsittelyn valmistumista, voit ladata osittain käsitellyn pyynnön hyväksytyt aineistot. Tämä keskeyttää pyynnön käsittelyn, joten saat vain ne aineistot, jotka on tähän mennessä hyväksytty.

Aineistojen lataaminen

12. Näiden ohjeiden avulla voit viedä tiedot Exceliin tai paikkatieto-ohjelmiin. Voit myös ladata aineiston paikkatietomuodossa.

Ohjeita aineistojen käytöstä rajapinnan kautta englanniksi.