Aineistopyyntöjärjestelmä

Lajitietokeskuksen tietovarastoon on tallennettu aineistoja, jotka on luonnonsuojelullisista syistä tai aineiston omistajan päätöksellä karkeistettu tai salattu avoimesta Laji.fi-portaalista. Näiden käyttörajoitettujen aineistojen käyttöoikeutta haetaan aineistopyyntöjärjestelmällä.

Huom! Jos tarvitset aineistoa työssäsi, teethän aineistopyynnön Lajitietokeskus-tunnuksella, jossa sähköpostiosoitteenasi on työsähköpostiosoitteesi. Tunnuksesi tietoja voit päivittää osoitteessa: https://login.laji.fi/. Jos sinulla on ollut ennestään yksityiskäyttöön tarkoitettu tunnus, etkä halua sen sähköpostiosoitetta muuttaa, voit myös luoda erillisen tunnuksen aineistopyyntöjä varten.

Ohjeet

1. Tee haluamasi haku Selaa havaintoja -sivulla. Aineistopyynnön pääset tekemään hakutuloksen yllä olevasta Lataa tiedostona -napista. Valitse vaihtoehdoista Havainnot: aineistopyyntö käyttörajoitetusta aineistosta ja Tee aineistopyyntö.

2. Saat sähköpostiisi linkin, josta pääset aineistopyyntöjärjestelmään.

3. Kirjaudu aineistopyyntöjärjestelmään Laji.fi-tunnuksellasi ja valitse tekemäsi pyyntö.

4. Syötä yhteystietosi ja perustele aineiston käyttötarkoitus.

Aineiston käyttötarkoituksesta riippuen kysytään erilaisia lisäkysymyksiä. Täytä kentät huolellisesti, ettei pyynnön käsittelijän tarvitse pyytää lisätietoja. Voit valita useamman käyttötarkoituksen.

5. Seuraavassa vaiheessa näet luettelon aineistoista, jotka sisältyvät pyyntöösi. Voit halutessasi poistaa tarpeettomat aineistot roskakori-kuvakkeella.

6. Sivun alareunassa pääset lukemaan ja hyväksymään käyttöehdot. Käyttöehdot hyväksyttyäsi voit lähettää pyynnön käsiteltäväksi.

7. Jokaisella aineistolla on vastuuhenkilö tai -henkilöitä, jotka päättävät aineistopyynnön hyväksymisestä.

8. Voit seurata pyyntösi käsittelyn tilaa aineistopyyntöjärjestelmässä.

9. Kun kaikki vastuuhenkilöt ovat käsitelleet pyynnön, saat sähköpostitse tiedon, että pyyntö on käsitelty. Jos pyyntö on hyväksytty kokonaan tai osittain, voit ladata aineiston aineistopyyntöjärjestelmässä.

Huom: Jos et ehdi tai halua odottaa pyynnön käsittelyn valmistumista, voit ladata osittain hyväksytyn pyynnön hyväksytyt aineistot. Tämä keskeyttää pyynnön käsittelyn.

10. Näiden ohjeiden avulla voit viedä tiedot Exceliin tai paikkatieto-ohjelmiin. Voit myös ladata aineiston paikkatietomuodossa.