eBird-aineisto tuo puoli miljoonaa uutta suomalaista lintuhavaintoa Lajitietokeskukseen
14.10.2020 05:59 - Eija-Leena Laiho (päivitetty: 19.10.2020 16:43)

Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi-portaalissa on nyt saatavilla reilu puoli miljoonaa uutta lintuhavaintoa Suomesta. Aineisto on peräisin kansainvälisestä eBird-lintuhavaintojärjestemästä, jonka käyttö on kasvamassa Suomessakin.

Suuri osa eBirdin lintuhavainnoista on Etelä-Suomesta ja rannikolta. Kartalla näkyy myös havainnoinnin keskittyminen kaupunkeihin ja mm. Kuusamon seudulle.

Lajitietokeskus kokoaa yhteen suomalaista lajitietoa ja edistää sen hyötykäyttöä avaamalla sen yhtenäiseksi ja avoimeksi kokonaisuudeksi. Myös eBird-havainnot ovat saatavilla avoimena datana Creative Commons Zero-lisenssillä.

Havaintotietoa kerätään Lajitietokeskukseen lukuisista eri lähteistä. Viime viikolla uutisoitiin Metsähallituksen ja Suomen ympäristökeskuksen LajiGIS-tietokannan (ja entisen Hertta-järjestelmän) havaintojen julkaisemisesta Laji.fi-portaalissa. Yhdessä eBird-aineiston kanssa nämä nostavat saatavilla olevien havaintojen määrän lähes 38 miljoonaan.

Noin puolet Lajitietokeskuksen aineistoista on lintuhavaintoja, yli 19 miljoonaa. Kuvassa 10 suurinta lintuaineistoa – eBird sijoittuu kahdeksanneksi ja sen osuus on 2,7 prosenttia Lajitietokeskuksen lintuhavainnoista.

eBird-havaintoaineisto haettiin Global Biodiversity Information Facilityn (GBIF) portaalista, jossa se on avoimesti saatavilla kerran vuodessa julkaistavana kokonaisuutena. Tämä julkinen aineisto ei sisällä kaikkia havaintojen tietoja, esimerkiksi havainnoijien nimet on poistettu. Nykyinen aineisto kattaa havainnot vuoden 2019 loppuun asti. Se päivitetään kun uusi versio tulee saataville GBIF:iin.

GBIF kokoaa ja jakaa lajitietoa koko maailmasta. Lajitietokeskus on Suomen GBIF-edustaja, ja vastaa suomalaisen havaintotiedon käsittelystä.

eBird on Cornell Lab of Ornithologyn ylläpitämä maailmanlaajuinen lintuhavaintojärjestelmä ja mobiilisovellus, ja maailman suurin luontohavaintoja keräävä palvelu, jolla on satoja tuhansia käyttäjiä. GBIF:sta on saatavilla jo yli 700 miljoonaa eBirdin lintuhavaintoa ympäri maailmaa.

Lisätiedot