Det finsk-svenska samarbetsprojektet INSPIRE söker nya sätt att hantera invasiva främmande arter

15.07.2024 10:35 - SaraL (modifierad: 15.07.2024 10:36)

Invasiva främmande arter ska minska och den biologiska mångfalden ska öka. Det är det långsiktiga målet för det nya treåriga projektet INSPIRE som finansieras av EU:s Interreg Aurora-program och är ett samarbete mellan Finland och Sverige. Målet ska nås genom att på nya sätt samarbeta med trädgårdsnäringen för att öka kunskapen om främmande arter, erbjuda myndigheter strategier för restaurering av områden drabbade av invasiva arter samt öka allmänhetens engagemang att bekämpa invasiva främmande arter i sitt närområde.

Invasiva främmande arter är ett av de globalt största hoten mot biologisk mångfald. Spridningen av redan etablerade arter såsom blomsterlupin och jättebalsamin fortsätter och nya invasiva arter dyker ständigt upp i Finland och Sverige. De svenska projektpartnerna är Länsstyrelsen Västerbotten och Umeå kommun. 

-De här arterna bryr sig inte om några gränser, det är bara genom att jobba storskaligt som vi kan stoppa spridningen. Att projektet finansieras av EU via Interreg Aurora-programmet ger oss möjligheter att jobba gränsöverskridande för att hitta effektiva metoder och arbetssätt, säger Johanna Nymark, projektchef för INSPIRE på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Läs hela pressmeddelandet här.