Utsläppta främmande akvariefiskar kan hota den inhemska naturen

21.01.2021 11:24 - Liisa-Maija Aukia

Naturresursinstitutet har utrett riskerna med och spridningsvägarna och utbredningen av 17 arter som inom EU klassificeras som invasiva främmande arter samt tagit fram förslag till hantering av dem. Solabborre, som är en populär akvariefisk, är en art som förökar sig i naturen och har etablerat populationer i Finland.

På EU-förteckningen över invasiva främmande arter finns flera akvariefiskar och akvarieväxter samt trädgårdsväxter. Genom Finlands nordliga läge är inte alla arter i förteckningen nödvändigtvis skadliga för vår natur, där förhållandena förhindrar etablering och spridning. EU-länderna ska ändå upprätta hanteringsplaner avseende samtliga arter i förteckningen, särskilt för att utrota eller innesluta arter som har stor spridning, för att förhindra populationsökning, skador och spridning till andra medlemsländer.

Med främmande art avses djur, växter och andra organismer som människan avsiktligt eller oavsiktligt har introducerat utanför deras naturliga utbredningsområde. En del främmande arter har visat sig bli invasiva och ha negativa effekter på den biologiska mångfalden och relaterade ekosystemtjänster.

Som en fortsättning på de tidigare hanteringsplanerna utredde Naturresursinstitutet riskerna med och spridningsvägarna och utbredningen av de 17 arter som lagts till den senaste (15.8.2019) EU-förteckningen över invasiva främmande arter samt tog fram förslag till hanteringsåtgärder. Av de arter som upptas i tillägget har endast solabborre etablerat sig i den finländska naturen.

Aggressiva solabborren konkurrerar med de ursprungliga arterna

I utredningen visade det sig att solabborren, en populär akvariefisk, är betydligt mer utbredd än vad man tidigare antagit. Arten påträffades i åtminstone nio kommuner i Egentliga Finland.

”Solabborren konstaterades föröka sig effektivt i naturen och i de flesta tjärnar verkade det som populationerna höll på att växa. När populationstätheten ökar kommer det sannolikt att få negativa följder. Solabborren är en hård konkurrent och ett hot mot de inhemska arterna”, säger specialforskare Lauri Urho på Naturresursinstitutet.

På andra håll i Europa har man sett hur utsläppta solabborrar leder till konkurrens om födan och minskande populationer hos ett flertal organismgrupper, vilket påverkar den biologiska mångfalden negativt.

Som hanteringsåtgärd föreslås att solabborrarna utrotas i alla de tjärnar där det är möjligt med rimliga resurser. I övriga förekomster rekommenderas begränsning av populationerna så att de inte orsakar betydande skada.

”Vi hoppas också att vi genom att informera om det hot som solabborren utgör och om hur viktigt det är att iaktta bestämmelserna kan få slut på den avsiktliga spridningen”, säger Lauri Urho.

Av de övriga arterna som ingick i utredningen har gudaträd, japansk humle och vattenflockel haft viss användning i trädgårdar och akvarier i Finland. Enligt EU-förordningen är det förbjudet att sälja och odla dessa arter som upptagits på förteckningen och det är också förbjudet att släppa ut dem i miljön. Det är viktigt att informera om detta och om den negativa påverkan som invasiva arter kan ha.

Forskarna önskar att alla observationer av främmande arter rapporteras via webbplatsen vieraslajit.fi.

Mer information

Länk till rapporten (på finska): Ehdotus haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaksi EU-luettelon toisen täydennysluettelon lajeille 

Kända förekomster av solabborre: https://kalahavainnot.luke.fi/kartta?speciesId=89&layer=yl

Information om solabborre på Vieraslajit.fi: https://vieraslajit.fi/lajit/MX.206832

Mer information lämnas av

Lauri Urho, specialforskare, Naturresursinstitutet, tfn 029 532 7258, lauri.urho(at)luke.fi

Erja Huusela, specialforskare, Naturresursinstitutet, tfn 0295 326 148, erja.huusela(at)luke.fi