Mårdhund Nyctereutes procyonoides

Beskrivning

Mårdhunden kommer ursprungligen från Asien. Den tillhör familjen hunddjur (Canidae) i ordningen rovdjur (Carnivora). Mårdhunden är en allätare vars föda består av smågnagare, grodor, fågelägg, diverse växtdelar, as och avfall. Arten trivs i olika livsmiljöer och är mest aktiv på natten. Fortplantning äger rum på våren och föder 6–12 ungar i maj–juni.

Källa: Laji.fi artbeskrivningar
Författare av artbeskrivningen:

Katja Holmala och Kaarina Kauhala, Luke; MMM 2020

CC BY 4.0

Kartan visar observationer av denna taxonen, men den får inte användas som en utbredningskarta. Totalt

observationer i Finland?

Artlista
FinBIF master checklist
Vetenskapligt namn
Nyctereutes procyonoides
Auktor
(Gray, 1834)
Triviala namn
  • supikoira (finska)
  • mårdhund (svenska)
  • Raccoon dog (engelska)
Identifierare
http://tun.fi/MX.46564
Taxonomisk nivå
art
Förekomst i Finland
Publicerad från Finland
Typ av förekomst i Finland
  • Mänsklig påverkan
Denna art är en invasiv art
EtableringEtablerad
Administrativa status
  • Invasiv främmande art för EU (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203) ?
  • Nationell strategi för främmande arter (SP 2012) ?
Rödlistekategori
  • 2019 NA – Ej tillämplig
  • 2015 NA – Ej tillämplig
  • 2010 NA – Ej tillämplig
  • 2000 NE – Ej bedömd
Expert
  • Thomas Lilley
DNA-streckkoder
Vi kan inte visa denna siffra just nu på grund av begränsningarna vid gränsnitt av den internationella BOLD -tjänsten. ?
Organismgrupper
  • Däggdjur