Espoosta löytynyt jalavanhankapistiäinen on Suomelle uusi vieraslaji

17.06.2024 11:14 - SaraL

Kesäkuussa Espoosta löytynyt jalavanhankapistiäinen on uusi vieraslaji Suomessa. Laji aiheuttaa haittaa jalaville ja on tuhonnut Euroopassa kokonaisia jalavametsiä. Jalavanhankapistiäinen lisääntyy suvuttomasti ja voi siten runsastua nopeasti.

Jalavanhankapistiäinen on luultavasti levinnyt Suomeen Virosta. Lajin alkuperäinen levinneisyysalue sijoittuu Itä-Aasiaan, josta se on levinnyt vieraslajina Eurooppaan ihmistoiminnan seurauksena. Jalavanhankapistiäinen voi levittäytyä ja runsastua tehokkaasti, sillä se lisääntyy suvuttomasti. Myös ilmastonmuutos voi edesauttaa sen levittäytymistä uusille seuduille.

Jalavanhankapistiäisen toukat käyttävät nimensä mukaisesti ravinnokseen jalavan lehtiä. Lajin toukat jättävät syömiinsä lehtiin siksak-kuviota muistuttavan jäljen. Vioitusjäljen mukaan laji on englanninkieliseltä nimeltään Elm Zigzag Sawfly.

Jalavanhankapistiäinen (Aproceros leucopoda) kuuluu mailapistiäisiin (Argidae), jotka tunnetaan kaartuvista, nivelettömistä tuntosarvistaan. Mailapistiäisten heimon Aproceros-suvun naarailla tuntosarvet ovat lisäksi hyvin lyhyet. Jalavanhankapistiäisellä koiraspuoleisia yksilöitä ei ole tavattu lainkaan. Jalavanhankapistiäisen ruumis on musta ja sen pituus on noin 6-7 mm. Jalat ovat väriltään vaaleat. Toukat ovat parin sentin mittaisia ja väriltään vihreitä.

Lue lisää jalavanhankapistiäisestä Oulun yliopiston tiedotteesta.