Haasta itsesi – onnistutko havaitsemaan vuodessa sata kasvi-, hyönteis- tai sienilajia

25.03.2024 08:55 - Eija-Leena Laiho (updated: 25.03.2024 09:05)

Tutustu luontoon uudella tavalla - haasteena sata lajia vuodessa

Tunnistatko pihapiirisi kasveja, hyönteisiä tai sieniä? Tänä keväänä käynnistyvä 100 lajia -haaste innostaa kansalaisia luonnon tarkkailuun ja lajitiedon keräämiseen. Kansalaistieteellä on merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden seurannassa.

Valtaosa suomalaisista retkeilee säännöllisesti luonnossa, mutta oletko koskaan miettinyt, kuinka monta lajia pystyt havaitsemaan luonnossa vuoden aikana? Maaliskuun lopussa käynnistyneessä Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen 100 lajia -haasteessa osallistujat pyrkivät havaitsemaan vähintään sata kasvi-, hyönteis- tai sienilajia vuoden 2024 aikana. Haasteeseen voi osallistua yhden tai useamman lajiryhmän osalta.

  • Haaste sopii sekä lajintuntemusta aloitteleville että vähän kokeneemmille luontoharrastajalle lapsista vanhuksiin. Haastetta voi toteuttaa myös ryhminä, esimerkiksi perhekunnittain tai koululuokittain, kertoo hankkeen koordinaattori Ronja Saarinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Havainnot kirjataan tulospalveluun 100lajia.luomus.fi, jossa osallistujat voivat seurata omaa ja muiden edistymistä. Haasteen tukena on lajimääritystä helpottavaa materiaalia Luomuksen verkkosivuilla ja 100 lajia -haasteen sosiaalisen median kanavissa. Kaikista eliöryhmistä on tehty 150 lajin esimerkkilistat havainnoinnin tueksi. Niihin on valittu helposti havaittavia Suomessa esiintyviä lajeja eri elinympäristöistä.

  • Haasteessa voi kirjata havaintoja myös 150 esimerkkilajin ulkopuolisista lajeista, Saarinen selventää.

Luontoharrastajat kartuttavat lajitietoa

Suomessa lajitietoa kerätään pääosin kansalaistieteenavulla eli luontoharrastajien voimin. Pitkäaikaisista havaintoaineistoista saadaan arvokasta tietoa eliöiden runsauden ja levinneisyyden muutoksista ja siitä, miten eri ympäristömuutokset vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Lintuharrastus on kaikkein yleisin luontoharrastuksen muoto. BirdLife Suomen vuonna 2017 käynnistämä ”100 lintulajia -haaste” on innostanut tuhansia uusia ihmisiä lintuharrastuksen pariin.

  • Toivomme, että nyt käynnistyneiden kasvi-, hyönteis- ja sienihaasteiden myötä mahdollisimman moni innostuisi kansalaistieteestä. Olisi hienoa, jos saisimme lisää harrastajia useista eri eliöryhmistä, kertoo hankkeen johtaja yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Luomuksesta, Helsingin yliopistosta.

Kaksivuotista 100 lajia-hanketta rahoittaa Koneen säätiö ja sen aikana kerätty aineisto kertyy Luomuksen koordinoimaan Lajitietokeskukseen (Laji.fi).

Lisätietoja:

Hankkeen koordinaattori Ronja Saarinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, puh 040-4144272, ronja.s.saarinen@helsinki.fi

Hankkeen johtaja Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, puh 045-1375732, aleksi.lehikoinen@helsinki.fi