Ohje havaintojen hakemiseen ja selaamiseen

Ohjeet havaintohakuun videolla:

Selaa havaintoja -osiossa selataan lajeihin liittyviä havaintotietoja. Selattavat aineistot on koottu monista suomalaisista lajitietokannoista. Havaintoja kertyy yksittäisiltä harrastajilta, kansalaistiedehankkeissa, viranomaisilta ja tieteellisen työn tuloksena. Havainnot sisältävät myös tieteellisiä kokoelma-aineistoja.

Lähtötilanteessa palvelu näyttää kaikki havainnot(*). Voit rajata havaintoja lisäämällä hakuehtoja. Näkymä päivittyy aina hakuehdon syötettyäsi. Hakuehtojen ohessa olevista kysymysmerkki-ikoneista saa lisää tietoa yksittäisten hakuehtojen toiminnasta.

(* = Lähtötilanteessa ei näytetä aivan kaikkia havaintoja, vaan laadultaan ongelmalliseksi määritellyt havainnot, nollahavainnot ja ei-luonnonvaraiset havainnot jätetään oletuksena näyttämättä.)

Hakuehtoihin täsmääviä havaintoja voi selata kartalla, luettelossa, kuvina, lajiluettelona ja tilastoina. Lisäksi voit ladata tiedot tai aloittaa prosessin, jossa teet hakuehtoja vastaavan aineistopyynnön Lajitietokeskuksessa olevaa, mutta avoimessa portaalissa karkeistettua aineistoa koskien.

Kartta näyttää joko karkean, ykj-ruutuihin perustuvan kartan tai näkymän, jossa näytetään yksittäisten havaintojen paikat. Jos hakuedoilla tulee paljon osumia, näytetään ykj-ruutuihin perustuva kartta. Rajaamalla hakua enemmän (alle 5 000 havaintoa) saa näkyville tarkemmat sijaintitiedot näyttävän kartan. Tarkemmassa kartassa pallurassa olevan numero kertoo kuinka monta havaintoa palluran sijainnissa on. Palluraa klikkaamalla kartan alle listataan kyseisen sijainnin havainnot. Katso karttapalvelun ohjeista lisää tietoa kartan ominaisuuksista.

Luettelo näyttää hakuehtoja vastaavat havainnot luettelona. Luettelossa näytettävät sarakkeet ja niiden järjestyksen voi valita klikkaamalla luettelon oikeassa yläkulmassa olevaa ratasikonia. Sarakkeiden leveyttä voi muuttaa venyttämällä saraketta sen oikeasta laidasta. Havaintoja voi järjestää klikkaamalla sarakkeen otsikkoa, jolloin sen viereen ilmestyy nuoli alas tai ylös, joka kertoo järjestämisen suunnan (nouseva, laskeva). Shift-näppäin pohjassa klikkaamalla voi määritellä järjestyksen useiden sarakkeiden avulla.

Lajit näyttää luettelon hakuehtoja täsmäävistä lajeista ja niiden havaintomääristä. Lajia alemmat taksonomiset tasot on yhdistetty lajiin ja lajia ylemmällä määritetyt havainnot eivät näy tässä näkymässä.