Jättiputkiryhmä (
  • jättiputki
?
) Heracleum persicum -ryhmä

Suomalainen taksoni
Kyllä
Esiintyminen Suomessa
Kokoelmanäyte Suomesta

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

  • Esiintyy havaintodatan perusteella – ei asiantuntijan arvioima

Levinneisyys Suomessa

Suomeen jättiputket tuotiin alun perin puutarhakasveiksi ison kokonsa ja näyttävän kukintonsa vuoksi. Jättiputket kestävät hyvin pohjoisia olosuhteita ja ne ovatkin levinneet lähes koko maahan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Persianjättiputkea tavataan luonnosta harvemmin kuin kaukasianjättiputkea. Armenianjättiputkesta on ilmoitettu havaintoja Suomenkin puolelta. Havaintoja ei kuitenkaan ole varmistettu ja armenianjättiputken levinneisyys Suomessa tunnetaan huonosti.

Osa nykyisistä jättiputkikasvustoista on viljelyjäänteitä. Puutarhojen ulkopuolelle lähimetsiin, tienpientareille, joutomaille ja asumattomille tonteille jättiputket ovat levinneet puutarhajätteiden ja siirrettyjen maamassojen mukana. Jättiputkia esiintyy myös luonnonsuojelualueilla sekä uhanalaisten lajien esiintymispaikkojen läheisyydessä.

Alkuperä ja yleislevinneisyys

Jättiputket ovat kotoisin Kaukasiasta ja Lounais-Aasiasta. Kasvien nimet antavat tarkempia viitteitä niiden alkuperästä: kaukasianjättiputki on peräisin Länsi-Kaukasukselta, persianjättiputki Iranin, Irakin ja Turkin alueelta ja armenianjättiputki Kaukasukselta. Kaukasianjättiputki tuotiin vuonna 1817 koristekasviksi Englantiin ja persianjättiputki saapui maahan pari vuotta myöhemmin. Vain kymmenisen vuotta saapumisensa jälkeen ilmoitettiin ensi kerran kaukasianjättiputkesta puutarhakarkulaisena.

Armenianjättiputken leviämishistoria eroaa muista. Armenianjättiputki tuotiin ilmeisesti Kuolan niemimaalle kasvitieteelliseen puutarhaan 1930-luvulla. Sitä on käytetty rehukasvina Itä-Euroopassa ja etenkin entisen Neuvostoliiton alueella, mm. Baltiassa ja Karjalan kannaksella. Lajia esiintyy Venäjän puolella Karjalassa, aivan Suomen rajan tuntumassa.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

SYKE, päivitykset MMM 2019, Luke 2020

CC BY 4.0

Tästä taksonista tehtyihin havaintoihin on kirjattu seuraavia biotooppitietoja