Aineiston siirtäminen Vihkoon ylläpidettäväksi tai arkistoitavaksi

Lajitietokeskuksen Vihko-palvelu sopii monenlaisten havaintoaineistojen primääriseksi säilytys- ja ylläpitopaikaksi silloin kun aineistoja ei haluta ylläpitää (eli esim. muokata) muualla. Vihkossa olevat havainnot ovat nähtävissä ja käytettävissä Lajitietokeskuksen palveluissa, mm. Laji.fi -portaalissa ja viranomaisportaalissa.

Tämä sivu kertoo miten Vihkoa voi käyttää organisaation (esim. kunnan, tutkimusryhmän tai vastaavan) hallinnoimien havaintojen ylläpitoon ja säilytykseen. Aineistolle voidaan määritellä yksi tai useita ylläpitäjiä, joilla on rajoittamaton pääsy ja muokkausoikeus aineiston havaintoihin.

Jos taasen haluat ylläpitää omia henkilökohtaisia havaintojasi, kannattaa käyttää Vihkon yleistä käyttöliittymää.

Aineiston siirtäminen

Aineston siirtäminen tapahtuu pääpiirteissään seuraavasti:

  1. Perehdy aineistojen liittämisen yleisiin ohjeisiin
  2. Kaikki osalliset kirjautuvat tai rekisteröityvät Laji.fi-portaaliin haluamallaan kirjautumisvälineellä (esim. Hakalla, Virtulla tai Laji.fi-tunnuksella).
    1. Jos kyse ei ole henkilökohtaisesta aineistosta, kannattaa tätä varten tehdä käyttäjätunnus esim. työpaikan osoitteella.
  3. Mene Havaintoaineistojen omistajat -teemasivulle.
  4. Perusta uusi aineisto täyttämällä metatietolomake. Täytä lomake parhaasi mukaan, tietoja voidaan myös pävittää myöhemmin.
  5. Lajitietokeskus luo aineistolle metatiedot ja oman osoitteen, ja ottaa sinuun yhteyttä. Tässä vaiheessa voidaan sopia käytännön järjestelyistä tarkemmin.

Tämän jälkeen voit siirtää havaintosi Vihkoon käyttäen joko "retkilomaketta" tai tiedostotallennusta. Tämä tapahtuu aineiston omalla sivulla (jonne pääset teemasivulta, tai merkitsemällä muistiin sen osoitteen.)

Tiedostotallennus on helpoin tapa siirtää suurempi määrä havaintoja: siinä havainnot viedään Vihkoon Excel-, CSV- tai vastaavan taulukkotiedoston avulla. Tallennus toimii samalla tavoin kuin kaikille avoimen Vihko-palvelun käyttö, joten tutustu sen allennusohjeisiin, esim.

Yleensä tietoja täytyy jonkin verran muokata, jotta ne sopivat Vihkon tallennusmuotoon. Tästä lisää em. ohjeessa. Apua voi kysyä myös osoitteesta helpdesk@laji.fi.

Aineiston päivitys

Muutokset havaintoihin tehdään tämän jälkeen aina Vihkossa, ei enää muussa järjestelmässä!