Rörsångare Acrocephalus scirpaceus

Finnish taxon
Ja
Förekomst i Finland
Publicerad från Finland
Primära habitat
  • Rin – ängstränder
Sekundära
  • Rjn – ängstränder
Typ av förekomst i Finland
  • Väletablerat
  • BirdLife kategori A
  • Vanlig häckare
Publikationer av förekomsten
  • BirdLife Suomi ry., Suomessa tavatut lintulajit, http://www.birdlife.fi/havainnot/rk/suomessa_tavatut_lintulajit.shtml, 8.3.2015
    LÄNK

Kartan visar observationer av denna taxonen, men den får inte användas som en utbredningskarta.

rutnät
Observationer
  • Totalt rutnät

Kartan visar observationer av denna taxonen, men den får inte användas som en utbredningskarta.

  • Förekommer på grundval av händelsedata – inte en expertbestämning

Ursprung och helhetsutbredning

 

Rytikerttusen levinneisyysalue yltää Länsi-Euroopasta Fennoskandian eteläosiin, Itä-Eurooppaan, Lähi-itään ja Keski-Aasiaan. Se on pitkänmatkan muuttaja, talvehtimisalueita sijaitsee laajalti Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa (BirdLife International 2021 a). Suomessa rytikerttusen levinneisyys keskittyy maan eteläosiin, rannikkoseudulla sitä tavataan aina Perämeren pohjoisosiin asti. Mieluisinta pesimäympäristöä ovat tiheät merialueiden ja järvien järviruovikot, pesimäkanta on arvioitu noin 20 000 – 30 000 parin suuruiseksi (Valkama ym. 2011). Rengaslöytöjen perusteella suomalaiset rytikerttuset suuntaavat talvehtimisalueilleen kiertäen Välimeren Lounais-Euroopan kautta (Valkama ym. 2014).

 

Esiintyminen Haliaksella

Rytikerttusta tavataan Haliaksella säännöllisenä, mutta harvalukuisena läpimuuttajana ja pesimälajina. Se on yömuuttaja, jonka yksilömääriä seurataan myös rengastuksen avulla. Kevään ensimmäiset saapuvat usein toukokuun puolivälissä, päämuutto etenee toukokuun lopulta kesäkuun puoliväliin. Syysmuutto on kevätmuuttoa huomaamattomampaa, rengastusten perusteella vanhat linnut muuttavat keskimäärin kolmea viikkoa aikaisemmin kuin nuoret, vanhat ovat valmiita syysmuutolle heti pesintöjen jälkeen (Lehikoinen ym. 2015). Rengastukset painottuvat aamupäivään, kun yömuuton jäljiltä niemeen saapuneet linnut liikkuvat aktiivisemmin esimerkiksi ruokailupaikkoja etsien (Lehikoinen ym. 2011).

 

(fi)
Källa: Laji.fi artbeskrivningar
Författare av artbeskrivningen:

Aki Aintila

 

(fi)
CC BY 4.0

Följande biotopdata har registrerats för observationer av denna taxon