Berglärka Eremophila alpestris

Finnish taxon
Ja
Förekomst i Finland
Publicerad från Finland
Primära habitat
  • Tk – fjällhedar
Typ av förekomst i Finland
  • Ovanlig häckare
  • BirdLife kategori A
Publikationer av förekomsten
  • BirdLife Suomi ry., Suomessa tavatut lintulajit, http://www.birdlife.fi/havainnot/rk/suomessa_tavatut_lintulajit.shtml, 8.3.2015
    LÄNK

Kartan visar observationer av denna taxonen, men den får inte användas som en utbredningskarta.

rutnät
Observationer
  • Totalt rutnät

Kartan visar observationer av denna taxonen, men den får inte användas som en utbredningskarta.

  • Förekommer på grundval av händelsedata – inte en expertbestämning

Ursprung och helhetsutbredning

Tunturikiurua tavataan laajalla alueella Euraasiassa, yhtenäiset levinneisyysalueet ulottuvat Fennoskandian vuoristo- ja tunturialueilta Siperian itäosiin ja Lähi-idästä Kazakstaniin, Mongoliaan ja Kiinaan. Erillisiä esiintymisalueita on Luoteis-Afrikan vuoristoalueilla sekä Balkanilla. Tunturikiuru on lähimuuttaja, eurooppalaiset linnut talvehtivat pääsääntöisesti Ukrainassa ja Balkanin pohjoisosissa sekä Puolassa, Saksassa, Tanskassa ja Pohjanmeren rannikkoseudulla (BirdLife International 2021). Tunturikiuru on Suomessa Enontekiön, Utsjoen ja Inarin yhtenäisten tunturipaljakoiden laji, joka pesii Suomessa korkeintaan muutaman parin voimin (Valkama ym. 2011).

Esiintyminen Haliaksella

Tunturikiurun esiintyminen Haliaksella painottuu syksylle. Aikaisimmat havainnot ovat syyskuun loppupuolelta ja lokakuun alusta, eniten havaintoja on lokakuun puolivälistä marraskuun loppuun. Kevätkaudelta on muutama havainto, lähinnä maaliskuun lopulta ja huhtikuulta. Tunturikiuru on säännöllinen ja harvalukuinen läpimuuttaja suurimmassa osassa maata, sekä hyvin harvalukuinen talvehtija maan eteläosissa. Tunturikiuru on ollut vielä 1900-luvun alussa runsas pesimälaji Suomen tunturialueilla, pesimäkanta ja muuttokausien havaintomäärät ovat vähentyneet merkittävästi 1950-luvulta alkaen. Taantuman taustalla voi olla useita tekijöitä, sekä talvehtimisolosuhteiden muutokset Mustanmeren alueella (Valkama ym. 2011) että poronlaidunnuksen aiheuttama ylilaidunnus pesimäalueilla (Donald & de Juana 2014).

(fi)
Källa: Laji.fi artbeskrivningar
Författare av artbeskrivningen:

Aki Aintila

(fi)
CC BY 4.0
Skyddsnivå medan häckningstid
10 km
Skyddsnivån för häckningsplats
10 km