Laji.fi-portaaliin tekoälyn luomia lajikuvia

01.04.2023 03:00 - Mikko Heikkinen (päivitetty: 01.04.2023 18:02)

Julkaistu aprillipäivänä 1.4.2023.

Suomen Lajitietokeskus on innoissaan uudesta ja uraauurtavasta parannuksesta Laji.fi-verkkoportaaliinsa, joka tarjoaa tietoa suomalaisista eliölajeista. Lajitietokeskuksen tavoitteena on tehdä tiedosta avointa, käyttökelpoista ja visuaalisesti kiinnostavaa, joten ryhdymme nyt sisällyttämään tekoälyn tuottamia lajikuvia portaaliin.

Lajitietokeskus on aina korostanut avoimen datan sisällön merkitystä tiedon saavutettavuuden edistämisessä. Yksi haasteista on kuitenkin ollut laadukkaiden, vapaasti käytettävien valokuvien puute monista lajeista. Kehittyneen tekoälyn ja kuvantuotantoteknologian myötä Lajitietokeskus voi nyt ratkaista tämän haasteen.

Tekoälyllä luodut kuvat ovat saavuttaneet kehittyneisyystason, jossa ne voivat ylittää monet perinteiset valokuvat laadultaan ja tarkkuudeltaan. Tätä teknologiaa hyödyntämällä Lajitietokeskus pyrkii luomaan kattavan visuaalisen esityksen Suomen luonnon monimuotoisuudesta, joka on sekä saavutettava että informatiivinen. Perinteisesti lajintunnistusoppaissa on käytetty lajeja esittäviä piirroskuvia. Tekoälyllä luotujen kuvien käyttö toimii nykyaikaisena jatkona tälle perinteelle.

Lajitietokeskus kutsuu kaikki käyttäjät tutustumaan uusiin tekoälyn luomiin nisäkkäiden lajikuviin Laji.fi-portaalissa. Ensimmäiseksi uusia kuvia on nähtävissä näillä lajeilla:

Naalin turkki on kesällä ruskea. Kuva: Creative Commons CC0.

Suomen Lajitietokeskus on kansallinen tietopalvelu, joka kokoaa yhteen ja jakaa tietoa suomalaisista eliölajeista tutkijoiden, viranomaisten, harrastajien ja suuren yleisön ulottuville - käytettäväksi ja kiinnostavaksi. Laji.fi-portaalissa tietoa yli 40 000 lajista, pääosin avoimena datana. Uudet lajikuvat ovat käytettävissä Creative Commons CC0-lisenssillä.

Tämän uutisen kirjoitti tekoäly (GPT-4) yhdessä ihmisen kanssa.

Lisätietoa: helpdesk(aprillia)laji.fi