Valkohäntäkauris (valkohäntäpeura) Odocoileus virginianus

Yleiskuvaus

Valkohäntäkauris (valkohäntäpeura)  on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva, keskikokoinen hirvieläin, joka on tuotu 1930-luvulla Suomeen riistaeläimeksi. Valkohäntäkauris viihtyy erityisesti viljelysten läheisyydessä olevissa rehevissä metsissä ja peltojen laitamilla. Kesällä valkohäntäkauriit syövät ruohoja, heiniä, varpuja sekä puiden ja pensaiden lehtiä. Keväisin ja syksyisin niille maistuvat myös viljojen oraat ja talvisin varpujen lisäksi myös puiden oksat. Lisäksi talviruokinnalla on vaikutusta niiden selviytymiseen talvesta.

Valkohäntäkaurista kutsutaan myös valkohäntäpeuraksi ja tämä lajinimi on käytössä metsästyslainsäädännössä.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Jukka Rintala (Luke),  Tuomas Kukko (Luke) 2017, Kaarina Kauhala (Luke) 2018 ja 2021.

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Odocoileus virginianus
Auktorit
Zimmermann, 1780
Yleiskieliset nimet
  • valkohäntäkauris (suomi)
  • vitsvanshjort (ruotsi)
  • White-tailed Deer (englanti)
Tunniste
http://tun.fi/MX.47629
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Ihmisen vaikutuksesta
Tämä laji on vieraslaji
VakiintuneisuusVakiintunut
Hallinnolliset lajitiedot
  • Riistanisäkäs (Metsästyslaki 1993/615; 2019/683) ?
  • Kansallinen vieraslajistrategia (VN 2012) ?
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 NA – Arviointiin soveltumattomat
  • 2015 NA – Arviointiin soveltumattomat
  • 2010 NA – Arviointiin soveltumattomat
  • 2000 NE – Arvioimatta jätetyt
Asiantuntija
  • Thomas Lilley
Julkisten DNA-viivakoodisekvenssien määrä
Emme voi näyttää tätä lukua tällä hetkellä johtuen kansainvälisen BOLD-palvelun rajapinnan rajoituksista. ?
Eliöryhmät
  • Nisäkkäät