Havaintoaineistojen lataus paikkatietona aineistopyyntöjärjestelmässä

Aineistopyynnön tulokset voi ladata TSV-tekstitiedoston lisäksi myös paikkatietoformaateissa. Valittavissa on ESRI Shapefile ja OGC Geopackage -tiedostomuodot. Aineistopyyntö tehdään samaan tapaan kuin ennenkin, mutta nyt käytettävissä on normaalin tiedostolatauksen lisäksi paikkatietomuotoinen lataus.

Paikkatietomuotoiseen aineistolataukseen sisältyy lähtökohtaisesti kaikki ne tietosarakkeet, joihin on tallennettu aineistooon kuuluvien havaintojen kohdalla tietoa. Toisin sanoen, jos valitussa aineistossa ei ole yhdenkään havainnon kohdalla tallennuksia joillekin kentille, jäävät nämä tyhjät kentät kokonaan pois aineistosta.

Ohjeet havaintoaineiston lataamiseksi paikkatietona:

Kun olet tehnyt aineistopyynnön valitsemastasi havaintoaineistosta (ohjeet) ja aineisto on valmis ladattavaksi, avaa aineistopyyntö ja valitse ”Tiedostotyyppi” kohdassa latausmuodoksi GIS. Tällöin aukeaa kolme uutta alavalikkoa, joista voit valita aineiston tiedostomuodon, geometriatyypin ja koordinaattijärjestelmän.

Tiedostomuoto:

shp. = ESRI Shapefile

gpkg. = OGC GeoPackage

Huomaa, että vaikka Shapefile-on ESRI:n sovellusten käyttäjälle tutumpi vaihtoehto, myös Geopackage-tiedostoa voi hyödyntää ArcGIS-paikkatietojärjestelmissä, kuten monissa muissakin paikkatietojärjestelmissä. Geopackage-tiedostomuodolla on tiettyjä etuja Shapefile-tiedostoon verrattuna:

  • Geopackage-tiedostossa kenttien nimet ovat täyspitkiä; Shapefile rajaa ne 10 merkkiin.
  • Shapefile-tiedostojen kohdalla tekstikentän maksimipituus on 254 merkkiä, mutta GeoPackage:ssa se on 65535 merkkiä. Eli jos on kiinnostunut aineistoon tallennetuista pitkistä lisätietokentistä, kannattaa suosia GeoPackage-aineistolatausta. Se toimii myös ESRI:n paikkatietosovelluksissa.
  • Shapefile-tiedostoon voi sisältää kerrallaan vain yhtä geometriatyyppiä (pistettä, viivaa, polygonia), Geopackagessa kaikki geometriatyypit sisältyvät samaan tiedostoon
  • Geopackage-tiedoston maksimikoko on suurempi ja suorituskyky on huomattavasti Shapefile tiedostoa parmpi - tämä ero käy ilmi kun käsittelee isoja aineistoja.
Geometria:

point = havaintojen sijaintien keskipisteet

footprint = havaintojen geometriat alkuperäisessä muodossaan: voi sisältää piste-, viiva- ja aluegeometrioita

bbx = havaintojen "Bounding Box" -aluerajaukset

Huomaa, että Footprint -muotoinen aineisto voi sisältää 'geometry collection' - havaintoja, jotka koostuvat useista eri geometriatyypeistä. Useimmat paikkatieto-ohjelmistot eivät tue tätä aineistotyyppiä, jolloin osa havainnoista jää piirtymättä kartalle! Varmista, että paikkatietojärjestelmään vietyjen havaintojen lukumäärä vastaa alkuperäistä lukua. Jos epäilet tai huomaat, että aineistossasi on ’geometry collection’ -havaintoja, kannattaa ladata aineistot myös joko keskipisteinä tai bounding box-laatikoina, jotta voit olla varma, että kaikki havainnot ovat mukana.

CRS (koordinaattijärjestelmä):

euref (ETRS89-TM35FIN, epsg 3067)

wgs84 (epsg 4326)

Lisätietoa koordinaattijärjestelmistä

Kun olet valinnut haluamasi tiedostomuodon, geometrian ja koordinaattijärjestelmän, paina "Lataa". Jos ladattava aineisto on iso, voi latauksessa kestää jonkin aikaa. Kun aineisto on ladattana koneellesi, pura pakattu tiedosto ja käsittele aineistoa valitsemassasi paikkatieto-ohjelmistossa haluamallasi tavalla.