Havaintojen keskipisteiden koordinaattien lataus

Nämä ohjeet kertovat miten lataat havaintojen keskipisteiden koordinaatit (WGS84) itsellesi ja viet aineiston paikkatieto-ohjelmistoihin.

Älä tee havaintotietoihin korjauksia tai muita muutoksia paikkatieto-ohjelmistoissa. Nämä korjaukset eivät päädy Lajitietokeskukseen, joten jos haet sieltä havaintoja uudelleen, muutokset eivät ole käytettävissä. Korjaukset kannattaa tehdä Laji.fi:n laadunvalvontatyökalulla.

Lajitietokeskus julkaisee havaintotietoja lukuisista eri lähteistä, joten tietojen laatu vaihtelee paljon. Tiedon käyttäjän vastuulla on päättää mitkä havaintotiedot soveltuvat hänen käyttöönsä.

1. Aineistolataus

Avaa Laji.fi havaintohakuportaali ja tee haluamasi suodatukset aineistolle.

Lataa tiedostona -nappia painamalla voit valita kolmesta vaihtoehdosta millaisena haluat hakea tiedot:

A) Yksinkertainen taulukko on nopein tapa ladata havaintoja. Se sisältää vain joitakin tärkeimpiä tietokenttiä. Voit itse valita mitä kenttiä haluat mukaan.

B) Viittauskelpoinen tiedosto sisältää kaiken havainnoista Lajitietokeskuksessa olevan julkisen tiedon. Ladattuun tiedostoon voi viitata julkisesti, joten se sopii esim. tutkimustyössä käytettäväksi.

C) Aineistopyyntö tuottaa samanlaisia tiedostoja kuin viittauskelpoinen tiedosto, mutta se sisältää myös sensitiivisiä tai muuten ei-julkisia tietoja, mikäli sinulle myönnetään lupa saada näitä tietoja.

A) Yksinkertaisen taulukon lataus

Valitse ensin sarakkeisiin mukaan haluamasi tietojen lisäksi havaintojen keskipisteet WGS84-muodossa sekä paikan tarkkuus. Muita sarakkeita voit valita oman tarpeesi mukaan.

Sarakkeiden valinnan jälkeen lataa havainnot omalle koneellesi tsv-, Excel- tai ods-muodossa ja muuta aineisto csv-muotoon (avaa aineisto ja tallenna nimellä -> valitse tiedostomuodoksi CSV UTF-8).

B) Viittauskelpoisen tiedoston lataus

1. Kun teet viittauskelpoisen aineistolatauksen, saat sähköpostiisi linkin sivulle, josta voit ladata itse havaintotiedoston.

Esimerkki viittauskelpoisesta tiedostosta: https://tun.fi/HBF.38947

2. Hae tiedosto tietokoneellesi

3. Tiedosto on pakattu zip-muotoon. Pura se tietokoneellesi.

4. Tuloksena saat useita tiedostoja. Havaintojen tärkeimmät tiedot ovat rows_NNN -tiedostossa. Muuta tämän tiedostopäätteeksi .csv, koska kaikki paikkatieto-ohjelmistot eivät tue .tsv-tiedostoja.

5. Aineisto sisältää oletusarvoisesti havaintoalueen keskipisteen koordinaatit WGS84-muodossa omissa sarakkeissaan:

Gathering.Conversions.WGS84CenterPoint.Lat(N) Gathering.Conversions.WGS84CenterPoint.Lon(E)

C) Aineistopyyntötiedoston lataus

Tämä tehdään samalla tavalla kuin viittauskelpoisen tiedoston vienti, ks. yllä. Huomaa kuitenkin että aineistopyynnön kautta haettuja sensitiivisiä tai muuten ei-julkisia tietoja saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen, mihin on pyydetty ja saatu lupa aineistojen haltijoilta.

2. CSV-tiedoston vienti paikkatieto-ohjelmistoon

A) Ohje CSV-tiedoston viennistä ArcGIS Pro paikkatieto-ohjelmistoon

B) Ohje CSV-tiedoston viennistä QGIS paikkatieto-ohjelmistoon

C) Ohje CSV-tiedoston viennistä ArcGIS Online -palveluun