Hammasmittari Odontopera bidentata

Yleiskuvaus

Siipiväli 37–44 mm. Pää vaalean harmaanruskea, keskiruumis etusiipien värinen.

Etusiivet harmaanruskeat, mustahkoriipusteiset. Poikkiviirut lähes suorat, hampaalliset, mustahkonharmaat, suonien kohdalta valkeahkopilkkuiset. Keskitäplä harmaa, mustareunainen. Ulkoreuna vahvasti ja epäsäännöllisesti hampaallinen. Takasiivet kuten etusiivet, mutta vaaleammat, sisempi poikkiviiru puuttuu, ulkoreuna tasaisen nyhäinen.

Muna pystyä tyyppiä, suklaanruskea, himmeänkiiltoinen.

Toukka 42–45 mm, hoikka, taaksepäin jonkin verran paksuuntunut, jaokkeissa A4 ja A5 äärimmäisen surkastuneet käsnäjalat, A8:ssa matala kohouma, jossa kaksi kärkeä. Ruumis väriltään muunteleva, valkeanharmaa tai valkeanvihreä, tai ruskeanharmaa tai ruskea. Selkäjuova tummanharmaa tai mustahko, sivuselkäjuova saman värinen, katkeilevat laikuiksi tai vinojuomuiksi, muodostavat yhdessä ± selviä rombikuvioita. Lisäsivujuova kaksinkertainen, hieno, musta, katkonainen; tyvijuova musta, vahvasti aaltoileva, muodostaa joka jaokkeen hengitysaukon takana ± selvän, mustan vinojuomun. Hengitysaukot valkeat, mustareunaiset. Vatsassa kolme epäselvää, laikuiksi hajonnutta pitkittäisjuovaa, jotka ovat tummilla toukilla kellanharmaat, vaaleilla harmaat tai mustahkot, jalkojen väli yksivärisen harmaa, likaisenharmaa tai likaisenvihreä. Pään molemmissa lohkoissa kyttyrä; se on ruskea, otsan yläpuolella kaksi mustaa, kolmiomaista, yhteensulautunutta laikkua, joskus vaalean ruskeankeltainen, tummempisirotteinen, otsa lähes valkeankeltainen, ylhäältä tumman ruskeankeltareunainen. Jalat, niska- ja peräkilpi ruumiin väriset. Nystyrät kohonneet, vaaleilla toukilla valkeat.

Kotelo 18,0–25,5 mm, verrattain himmeä, purppuranruskea, keskimmäisten jaokkeiden takareunojen juovat ruosteenruskeat; peräpää tummempi ja kiiltävä. Pintarakenne hienohko–hieno. Känsä keskiruumiin hengitysaukon takana kapea ja tuskin karvainen. Dorsaaliurassa n. 7 säännöllistä, syvää ja karvaista kaudaaliulkonemaa. Sivuviillos pitkä, suuntautuu lähes kremasterin kärkeen. Dorsaaliura ja sivuviillos molemmilta puolilta mustahkoreunaiset. Kremaster lyhyt, lapiomainen, dorsoventraalisesti hiukan litistynyt; sen tyvikyttyrät melko selvät, niiden väli syvennyt. Pinta vatsapuolelta pitkittäin ja säteittäisesti, selkäpuolelta epäsäännöllisesti ryppyinen. Sukaset Sd1 lähtevät kremasterin keskikohdan etupuolelta, D1:t niistä kaudodorsaalisesti. D2:t paksummat, mutta kapeat ja suunnilleen kremasterin pituiset, muut sukaset ohuemmat ja paljon lyhyemmät kuin D2:t.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
MR.1
Tieteellinen nimi
Odontopera bidentata
Auktorit
(Clerck, 1759)
Yleiskieliset nimet
  • hammasmittari (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.61696
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Vakiintunut
  • Yleinen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 LC – Elinvoimaiset
  • 2010 LC – Elinvoimaiset
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset
  • Mittarit
  • Suurperhoset