Valkotäpläpaksupää Hesperia comma

Yleiskuvaus

Siipiväli 24–34 mm. Tuntosarvien apiculus lyhyempi kuin 1/4 nuijan pituudesta. Siivet päältä ruskehtavan punakeltaiset, ulko-osasta leveälti tummempivarjosteiset, niissä kulmikkaita vaaleamman keltaisia täpliä rivissä keskikohdan ulkopuolella, sarkojen M1 ja M2 täplät muita selvästi ulompana. Takasiivissä täplä keskisarassa ja yhtenäinen 4–5 vaalean täplän rivi. Koiraalla etusiivissä musta koirassuomuviiru, jossa keskellä valkea, kiiltävä viiru. Molempien siipiparien ripset kalpeankeltaiset, tyvestä mustanruskeat. Naaraan siivet tummemmat kuin koiraalla, jolloin muukin kuin etusiiven kärkitäplitys näkyy selvemmin. Etusiivet alapuolelta oranssit; tyvi ja takareuna leveälti mustahkopeitteinen; kärki kellanvihreä, sen 5 vaaleaa täplää näkyvät selvinä. Takasiivet alapuolelta kellanvihreät, niissä selviä valkoisia täpliä.

Muna pallomainen, sileä; väri kellertävänvalkea.

Toukka 15–28 mm, tumman suklaanruskea; sen peräjalkojen ja takimmaisten käsnäjalkojen välissä kaksi selvää valkeaa täplää. Iho on kalju, jaokkeiden välit poikittaisryppyiset. Hengitysaukot tummanruskeat. Pää leveämpi kuin keskiruumis, kiiltävän musta, siinä kaksi vaaleaa pitkittäisjuovaa, otsan reuna enimmäkseen vaalea, otsassa kaksi pientä, vaaleaa täplää; pään takana valkea niskarengas.

Kotelo 17–24 mm, läpikuultavan samean-–kalpeankeltainen, siipiaiheissa, keskiruumiin selkäpuolella ja päässä harmaanviolettia sävyä. Sen erillinen imukärsäaihe on lyhyempi kuin piippopaksupäällä (Ochlodes sylvanus) ja ulottuu jaokkeeseen A6. Kremaster < 2 mm pitkä, tylpästi suippeneva, sen kärjessä useita koukkumaisia sukasia kimppuna.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Hesperia comma
Auktorit
(Linnaeus, 1758)
Yleiskieliset nimet
  • valkotäpläpaksupää (suomi)
  • silversmygare (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.60751
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Vakiintunut
  • Harvinainen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2000 NT – Silmälläpidettävät
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet