Jalavakiiltokääriäinen – Cydia leguminana
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
- Uhanalaisuus

Yleiskuvaus
Siipiväli 12–15 mm. Naaras on keskimäärin suurempi kuin koiras. Pää ja keskiruumis ruskeanharmaat, takaruumis vaaleamman ruskea.
Etusiivet tumman harmaanruskeat, ulkosarakkeesta jonkin verran okrakehnäiset. Etureunassa ulkosarakkeessa valkeita hakastäpliä. Takareunan keskellä lyhyt, kapea, valkea dorsaalilaikku, joka ei ulotu siipitaitteen etupuolelle, se on tummanruskean, epäselvän juovan jakama. Siipipeili lyijynkiiltoisten juovien reunustama, siinä joitakin mustia pilkkuja. Ripset tyvestä siiven väriset, muuten harmaat, niissä mustanruskea jakoviiru, joka on kärjen takana valkean viivan katkaisema. Takasiivet harmaanruskeat, usein tyvestä valkeahkot, koiraalla joskus kellertävänvalkeat ja vain ulkoreunasta ruskeat; ripset harmahtavanvalkeat, niissä harmaanruskea jakoviiru.
Toukka 10 mm, samean kellertävänvalkea; nystyrät ja hengitysaukkojen reunat tumman harmahtavanruskeat. Pää punertavanruskea, pistesilmien alue ja takakulmat mustahkot; niskakilpi vaaleanruskea, sen etuosassa sivuilla tummanruskeat puolikuut; peräkilpi tummanruskea.
Kotelo vaalean punertavanruskea, siipiaiheet vaaleammat. Otsa pyöristynyt.
Kuvaustekstin laatijat:
Harri Jalava

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.




- Yhteensä ruutua
- jalavakiiltokääriäinen (suomi)
- almbarkvecklare (ruotsi)
- Vakiintunut
- Hyvin harvinainen
Uhanalaiset lajit (LSA 2023/1066, liite 6) ? Uhanalaisten lajien esiintymien turvaaminen metsätaloudessa – Lajiturva-hankkeessa 2019–2021 laadittu lajiluettelo ? Metsänkäyttöilmoitusten automaattimenettelyssä käytettävä lajiluettelo (MKI-OHKE 2023) ? VANHA Uhanalaiset lajit (LSA 1997/160, liite 4 2013/471) ?
- 2019 VU – Vaarantuneet
- 2010 EN – Erittäin uhanalaiset
- 2000 VU – Vaarantuneet
- Lauri Kaila
- Marko Mutanen
- Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
- Perhoset
- MVL.238