Tammikirjokääriäinen – Eudemis profundana
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
Yleiskuvaus
Siipiväli 14–20 mm. Koiraan tuntosarvien ripsien pituus alle puolet siiman paksuudesta. Pää ja keskiruumis kellertävänruskeat – harmaanruskeat etusiipien pohjavärin mukaan; takaruumis ruskehtavanharmaa.
Etusiivet ruosteenruskeat – valkeahkon ruosteenruskeat, niissä runsaasti ruosteenkeltaisia suomuja ja tummempaa varjostusta. Etureunassa useita mustanruskeita hakastäpliä. Tyvisarake tummanruskea, etureunasta vaaleavarjoinen, takaosastaan mustahkonruskea. Keskisarakkeen sisäosan etummainen puolisko pohjan värinen; takareunassa se muodostaa selvän, valkean laikun, jonka kohdalla aivan takareunassa hiukan tummaa kehnää; laikun sisäreuna 70–90° kulmassa takareunaan. Keskivyö tummanruskea, sen keskellä jonkin verran mustahkoa varjostusta ja takareunassa vahvaa, valkeahkoa varjostusta; sen ulkoreunan keskivaiheilla kulma sisäänpäin, ulkopuolelta usein valkeahkon rajaama. Ulkosarakkeessa tummanruskea, epämääräinen, pyöreähkö laikku. Ripset tumman ruskeanharmaat, vaaleampitäpläiset, niissä yksi vahvempi ja useita hienoja tummempia jakoviiruja. Takasiivet harmaanruskeat, ulkoreunasta tummemmat; ripset ruskehtavat, niissä tummempi jakoviiru.
Toukka kiiltävän harmahtavanvihreä – tummanvihreä; nystyrät mustat. Pää ja niskakilpi vaaleanruskeat tai kellertävänvihreät, pään pistesilmien alue ja takakulmat mustat; peräkilpi kellertävänvihreä tai mustahko.
Kotelo 8,1–10,5 mm, hunajanruskea, siipiaiheet vihertävät, suonet selvät. Tuntosarvien tyvien välissä 2 tummaa pilkkua. Jaokkeen A4 tyvirivissä 4 piikkiä ja kaudaalirivissä n. 12 piikkiä D-sukasten välissä. A10:n selän piikkiryhmä useimmiten lukuisampi kuin omenakirjokääriäisellä (E. porphyrana) ja piikit järjestyneet suureen, pyöreään tai soikeaan ryhmään. Selkäpuolelta katsottuna lovi kremasterin keskimmäisten hampaiden välissä ei syvempi kuin keski- ja sivuhampaiden välinen lovi.
Kuvaustekstin laatijat:
Harri Jalava
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- tammikirjokääriäinen (suomi)
- Vakiintunut
- Harvinainen
- 2019 LC – Elinvoimaiset
- 2010 NT – Silmälläpidettävät
- 2000 LC – Elinvoimaiset
- Lauri Kaila
- Marko Mutanen
- Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
- Perhoset
- Pikkuperhoset