Etanaperhoset Limacodidae

Yleiskuvaus

Pää karkea- tai sileäsuomuinen. Pistesilmät puuttuvat. Ketoseemat puuttuvat. Tuntosarvet rihmamaiset, harvoin kampahampaiset, jaokkeissa useita suomurivejä, lyhyemmät kuin puolet etusiiven pituudesta. Imukärsä pieni tai puuttuu. Huulirihmat tavallisesti ylöspäin taipuneet, joskus eteenpäin suuntautuneet, vaihtelevan pituiset, tavallisesti ohuet, joskus tupsuiset. Leukarihmat surkastuneet tai puuttuvat. Raajat tavallisesti tiheäkarvaiset. Säärien kannusten kaava 0-2-4 tai 0-2-2, takasäärien kannukset usein pitkät. Siivet erilaissuoniset, etusiivet leveät ja tavallisesti kulmikkaat, takasiivet leveät ja tavallisesti pyöristyneet. Takaruumis karvainen.

Toukat etanamaisia, vatsapuolelta hyvin litteitä, niillä usein scoluksia, primaarisukaset huomaamattomat. Pää kokonaan sisäänvedettävä keskiruumiiseen. Käsnäjalkojen tilalla usein imukuppimaisia aloja, jotka erittävät alleen liukastetta. Rintajalat surkastuneet, mutta aina olemassa.

Kotelot lyhyitä ja hyvin vantteria, niiden kutikula heikosti kitinisoitunut. Leukarihmat olemassa. Ulokkeet eivät tai vain heikosti yhtyneet toisiinsa ja ruumiiseen. Takaruumiin selkäpuolella piikkirivejä. 

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Limacodidae
Auktorit
Duponchel, 1845
Yleiskieliset nimet
  • etanaperhoset (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.59969
Taksonominen taso
heimo
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset
  • Pikkuperhoset
Yhteensä 2 lajia