Lahokoit Oecophoridae

Yleiskuvaus

Pää sileäsuomuinen, otsa joskus karkeasuomuinen. Pistesilmät puuttuvat. Ketoseemat puuttuvat. Tuntosarvet rihmamaiset, tavallisesti pitemmät kuin puolet etusiipien pituudesta, joka flagellomeerissä kaksi suomuriviä, koiraiden sensillumit (aistinsukaset) usein silmiinpistävät. Imukärsä suomuinen. Huulirihmat kaarevat, pitkät, kapeat, harvoin tupsuiset. Säärien kannuksien kaava 0-2-4, takasäärien kannukset tavallisesti pitkät; takanilkoissa harvoin piikkejä. Siivet yhtäläissuoniset, tavallisesti lansettimaiset, joskus pyöreämmät; etusiivet vaihtelevat kuvioiltaan ja väreiltään, kuviot usein selväpiirteiset ja värit kirkkaat; takasiivet tavallisesti harmaat, ruskeat tai valkeat, suonet Rs ja M1 erillään. Takaruumis sileä; 2. sternumissa pari venuloita tai pari venuloita ja pari apodeemeja.

Toukat pieniä, kaljuja. Otsa ulottuu 2/3 asti kohti päälakisaumaa. Laitasukanen L1 lähempänä A3:a kuin tämä A2:ta tai välit ovat keskenään yhtä suuret. Prothoraxin lonkat toisistaan etäällä. Prothoraxissa 3 L-sukasta. Takaruumiin sukaset D1 ja D2 toisistaan etäällä; sukaset L1 ja L2 lähekkäin, usein samassa nystyrässä. A9:n sukaset D2 vähintään yhtä etäällä toisistaan kuin A8:n sukaset D1. Käsnäjalkojen hakaset tavallisesti kaksinkertaiset, ympyrässä tai vaillinaisessa ellipsissä. Peräjaokkeessa on (kummallakin puolella) yli 9 sukasta peräkilpeä lukuun ottamatta.

Koteloiden tuntosarvet vierekkäin. Labiumissa huulirihmat. Leukarihmat olemassa. Etureidet olemassa, suuret. Takajalat suuret, tyveenpäin kiilamaisesti kapenevat. Jaoke A10 ei laajentunut, ilman sivuokia.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Oecophoridae
Auktorit
Bruand, 1850
Yleiskieliset nimet
  • lahokoit (suomi)
  • praktmalar (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.59190
Taksonominen taso
heimo
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset
Yhteensä 20 lajia