Juovahaahtikoi Ypsolopha sylvella

Yleiskuvaus

Siipiväli 16–18 mm. Pää syvänokra, päälaki vaaleampi; otsa valkea. Huulirihmat nahankeltaiset, kärkijaoke lyhyempi kuin keskijaoke, keskijaokkeen tupsu ulottuu kärkijaokkeeseen. Tuntosarvet vaaleanokrat, ruskearenkaiset; scapus okra. Keskiruumis ja siipikannet nahankeltaiset. Jalat nahankeltaiset. Takaruumis vaalean harmahtavanokra.

Etusiivet vaalean nahankeltaiset, epäsäännöllisesti syvänokrapeitteiset ja -riipusteiset, niissä kaksi kapeaa, yhdensuuntaisen viistoa okranruskeaa tai tumman harmaanruskeaa poikkivyötä, jotka tavallisesti katkeavat lähellä etureunaa. Ripset ilman selvää jakoviirua. Takasiivet vaaleanharmaat, ulkoreunasta tummemmat; ripsissä häipyvä, harmaanruskea jakoviiru.

Toukka kellertävänvihreä; selkäjuova kapea, katkonainen, kellertävä; sivuselkäjuova valkea; nystyrät mustat. Pää valkeahko, ruskeanoroinen.

Kotelo 6,5–7,5 mm, punaruskea. Otsan sukaset lyhyemmät kuin puolet niiden välisestä etäisyydestä. Pään piikkimäinen uloke hyvin pieni, suunnilleen 3 × lyhyempi kuin clypeuksen sukanen. Clypeuksen sukaset verrattain lyhyet ja taipuneet. Labrumin sivut vähän lähenevät ja vahvasti kupumaiset. Tuntosarvet ylittävät etusiivet koiraalla ja myös naaraalla. Keskijalat rajakkain keskenään n. ⅓–½ pitemmän matkan kuin imukärsän kanssa. Metanotumin ja jaokkeen A1 välissä keskellä ei vahvaa poikittaista, ryppyistä painaumaa. Jaokkeiden A1–A4 välit selkäpuolella eivät muita syvemmät. Jaokkeiden A2–A4 selässä ei piikkistä pintarakennetta. Jaokkeissa A5–A7 ei piikkiä hengitysaukon alapuolella. A10:n vatsapuolen nystyrät järjestyneet kaareksi; sen pää verrattain vähän ryppyinen.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
MR.1
Tieteellinen nimi
Ypsolopha sylvella
Auktorit
(Linnaeus, 1767)
Yleiskieliset nimet
  • juovahaahtikoi (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.59092
Taksonominen taso
Esiintyminen Suomessa
Esiintymisen tyyppi
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019
  • 2010
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset
  • Pikkuperhoset