Kiehkuravesirutto – Elodea nuttallii
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
- Vieraslajit
Yleiskuvaus
Kiehkuravesirutto on uposkasvi, joka viihtyy erityisesti emäksissä ja rehevissä järvissä. Se kasvaa myös hitaasti virtaavissa joissa, isoissa ojissa sekä vähäsuolaisessa murtovedessä. Laji muistuttaa kanadanvesiruttoa (Elodea canadensis), jonka lehdet kasvavat myös kolmen lehden kiehkuroina varren ympärillä. Kiehkuravesiruton lehdet ovat kuitenkin kapeammat ja suippokärkiset. Laji on kanadanvesiruttoa pienempi, alle metrin mittainen ja väriltään kalpeamman vihreä. Sen kasvutapa, optimiolosuhteet ja haittavaikutukset ovat hyvin samankaltaiset kuin kanadanvesirutolla. Nimi ”rutto” viittaa kasvin sitkeyteen ja nopeaan leviämiseen, koska rehevissä järvissä se voi muodostaa massiivisia kasvustoja. Vesirutto talvehtii vihreänä ja alkaa kasvaa heti jäiden lähdettyä.
Kiehkuravesirutto kasvaa kärjistään ja haaroo runsaasti. Euroopassa on havaintoja ainoastaan emikasveista, joten lajin oletetaan lisääntyvän ainoastaan kasvullisesti verson kappaleista. Kasvullinen levittäytyminen on hyvin tehokasta, sillä vesirutto katkeaa helposti ja lisääntyy hyvin pienistäkin kasvinpalasista. Verson palaset voivat levitä uusille alueille luontaisesti aallokon, virtausten ja lintujen kuljettamana sekä ihmisen aiheuttamana veneiden, pyydysten ja muiden kalastusvälineiden mukana.
Kuvaustekstin laatijat:
MMM 2019
Seppo Hellsten, Krister Karttunen & Minna Kuoppala (SYKE) 2021
Päivitetty 2023 (Luke)
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- kiehkuravesirutto (suomi)
- smal vattenpest (ruotsi)
- Nuttall's waterweed (englanti)
- tulokas, satunnainen, havaittu 1980 tai myöhemmin
Vakiintuneisuus | Satunnainen |
---|
EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203) ? Kansallinen vieraslajistrategia (VN 2012) ?