Marunatuoksukkiyökkönen Acontia candefacta

Yleiskuvaus

Siipiväli 18–22 mm. Pää ja keskiruumis puhtaanvalkeat. Huulirihmojen kärki, otsa ja tuntosarvet ruskehtavat. Etusääret ja nilkat ruskehtavat, valkorenkaiset. Takaruumis valkea, harmaanruskean sävyinen.

Etusiivet valkeat, etureuna harmaanruskean sävyinen. Tyven lähellä keskisarassa harmaanruskea täplä. Sisempi poikkiviiru ± selvä, viisto, ulottuu keskisarasta takareunaan; keskivarjo oliivinruskea, muodostaa kulman ulospäin ja on kellertävä keskisarassa, sitten viisto; keskisarakkeen takaosa sen ulkopuolella mustan, ruskean, violetinharmaan ja oliivin sekainen; suuri, valkea laikku keskisarakkeen ulko-osan etuosassa, takaa oliivinruskean rajaama, koskettaa munuaistäplää. Rengastäplä vähäinen, mustahko pilkku; munuaistäplä harmaa, valkoreunainen, pieni, soikea. Ulomman poikkiviirun kohdalla etureunassa tumma täplä. Ulkosarakkeen sisäosa oliivinruskea, ulko-osa lyijynharmaa, aaltoviiru valkea, muodostaa mutkan sisäänpäin keskikohdan takapuolella. Ulkoreunassa rivi pieniä, tyvipuolelta hiukan valkoreunaisia mustia pilkkuja. Ripset harmaat, niissä kärjen takana ja keskikohdassa valkeahkot laikut. Takasiivet valkeat, etu- ja ulkoreuna ruskeansävyiset, naaraalla yksivärisemmän ruskeansävyiset; ripset valkeat, tyvestä ruskeansävyiset.

Toukka vihreä; selässä vihreitä ja valkeita, aaltoilevia pitkittäisjuovia sukaseen SD1 asti ja keskiselässä vastakkaisia vaaleita laikkuja; sivuselässä tummia laikkuja SD1:ien yläpuolella, vahvimmat A3:ssa ja A4:ssä; sivujuova valkea; vatsa vihreä, siinä 7 tai 8 valkeaa juovaa. Päässä pystysuoria valkeita ja vihreitä juovia. Viimeisessä toukkavaiheessa joka jaokkeessa punaruskea vyö.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
MR.1
Tieteellinen nimi
Acontia candefacta
Auktorit
(Hübner, 1813)
Yleiskieliset nimet
  • marunatuoksukkiyökkönen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.5111147
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Havainto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Satunnainen harhailija
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset
  • Yökköset