Välkesoukkokääriäinen Epinotia nigricana

Yleiskuvaus

Siipiväli 11–13 mm. Pää ja keskiruumis tumman harmaanruskeat; takaruumis hiukan vaaleampi.

Koiraan etusiipien kostaalitaite ulottuu lähelle keskikohtaa. Etusiipien ulkoreuna heikosti mutkainen. Pohjaväri ± tumman kellertävänruskea, seassa useita mustanruskeita täpliä ja poikkijuovia ja hiukan siniharmaata, paitsi takareunan keskellä olevassa vaaleassa, epäselvässä dorsaalilaikussa. Etureunassa ulkopuoliskossa joitakin melko epäselviä, mustanruskeita ja valkeita hakastäpliä. Tyvisarake ja keskivyö hiukan tummemmat, usein violetinruskeat, epäselvästi tummareunaiset. Siipipeili epäselvä, tumman violetinruskea, siinä mustia juomuja; sen reuna kapea, lyijynharmaa, selvimmillään ulkoreunassa. Ripset tummanruskeat, niissä musta tyviviiru. Takasiivet  tummanruskeat; ripset vaaleammat, niissä tumma jakoviiru.

Toukka ruskeankeltainen, keskiruumiin jaokkeet vihreänsävyiset; nystyrät ruumiin väriset, pienet. Pää, niskakilpi ja rintajalat mustat tai mustahkonruskeat; peräkilpi ruumiin värinen.

Kotelo 5,5–7,3 mm, punaruskea, jonkin verran kiiltävä; pintarakenne kohtalaisen hieno, pään ja keskiruumiin rypyt myös hienot. Sukaset pienet. Otsa tuntosarvien välistä melko leveä, kohtalaisen kohonnut. Jaokkeessa A4 6–10 piikkiä tyvirivissä sukasten D1 välissä ja 20–25 kaudaalirivissä D2:ien välissä. A8 ilman takimmaista piikkiriviä, siinä joskus pikkuruisia piikkejä. Takaruumis ei suippeneva peräpään etupuolelta dorsaalisesti ja ventraalisesti, sen sivut eivät koverat. Jaokkeessa A10 2 paria peräkoukkuja ja 1 pari perianaalikoukkuja. Kremaster ilman hammasrakenteita ja poikkireunuksia, pyöristynyt, sivulta katsottuna ilman uloketta. Peräpää selästä kupera.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Epinotia nigricana
Auktorit
(Herrich-Schäffer, 1851)
Yleiskieliset nimet
  • välkesoukkokääriäinen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.5094954
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Kokoelmanäyte Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Satunnainen harhailija
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • MVL.232
  • Perhoset
  • Pikkuperhoset