Kurtturuusu – Rosa rugosa
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
- Vieraslajit
Yleiskuvaus
Kurtturuusu on 0,5–1,5 metriä korkeaksi kasvava pensas, joka levittäytyy maavarsistonsa avulla niin laajalle kuin maaperän laatu antaa myöten. Alkuperäisellä levinneisyysalueellaan Itä-Aasiassa Tyynen valtameren äärellä se kasvaa hiekkaisilla ja soraisilla merenrannoilla. Meillä sitä esiintyy koristekasvina monenlaisissa istutuksissa ja teiden pientareilla sekä ympäristöön karanneena erityisesti merenrannoilla.
Laji lisääntyy ja leviää sekä kasvullisesti mm. juurakon palasista että siemenistä. Uusille kasvupaikoille se leviää pääasiassa lintujen mukana niiden syysmuutolla. Sekä kiulukat että siemenet kelluvat vedessä ja voivat siten ajelehtia veden mukana uusille paikoille. Muista ruusuista poiketen kurtturuusu on erittäin hyvin sopeutunut vesilevintään.
Kurtturuusun leviämisen puutarhasta luontoon voi estää keräämällä syksyllä kiulukat pois. Vaikka kurtturuusun siemenet eivät yleensä idä vielä samana syksynä, sillä niillä on dormanssi eli lepotila, jonka rikkominen edellyttää kylmäkäsittelyä, kannattaa kiulukat kerätä viimeistään syksyllä. Näin linnuilla on vähemmän mahdollisuuksia levittää siemeniä. Lisäksi talven yli seisoneet siemenet voivat itää keväällä. Kiulukoiden kerääminen kannattaa tehdä myös sallituille tarhakurtturuusulajikkeille, koska niidenkin siementuotossa on vaihtelua.
Kuvaustekstin laatijat:
Terhi Ryttäri (SYKE); MMM 2019, Luke 2021.
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- kurtturuusu (suomi)
- vresros (ruotsi)
- Japanese rose (englanti)
- tulokas, uutta perua, vakinainen
- kokonaan viljelyperäinen
Vakiintuneisuus | Vakiintunut |
---|
Kansallinen vieraslajistrategia (VN 2012) ? Kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji (Kansallinen vieraslajiluettelo) (VN 704/2019, VN 912/2023) ?
- 2019 NA – Arviointiin soveltumattomat
- 2010 NA – Arviointiin soveltumattomat
- MVL.343