Krysanteemiyökkönen – Spodoptera littoralis
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
- Vieraslajit

Yleiskuvaus
Krysanteemiyökkönen on haitallinen tuholainen, jota esiintyy Afrikassa ja Välimeren maissa. Se on erittäin moni-isäntäinen (40 lajia), mutta eniten siitä on haittaa mm. puuvilla-, pellava-, riisi-, tupakka- ja vihannesviljelmillä. Krysanteemiyökkönen leviää nopeasti, koska se pystyy lentämään pitkiä matkoja ja isäntäkasviksi kelpaavat monenlaiset kasvit. Kansainvälisesti yökkönen leviää koristekasvien ja vihannesten mukana toukka- tai muna-asteena.
Krysanteemiyökkönen on kotoisin Afrikasta, josta se on levinnyt Aasiaan ja Etelä-Eurooppaan. Espanjassa toukat ovat aiheuttaneet isoja ongelmia sinimailas-, peruna- ja vihannesviljelyksillä. Italiassa suurimmat tuhot ovat keskittyneet koristekasvi- ja vihannesviljelyksille. Krysanteemiyökkönen elää avomaalla ainoastaan Välimeren maiden eteläisissä osissa. Pohjoisempana sitä esiintyy vain kasvihuoneissa. Riskinä onkin, että krysanteemiyökkönen leviää Euroopassa laajemmin kasvihuonetuotantoon. Suomessa sitä on löytynyt muutaman kerran koristekasvituotannosta, mutta esiintymät on saatu hävitettyä.
Kuvaustekstin laatijat:
Ruokavirasto - linkit päivitetty 2020

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.




- Yhteensä ruutua
- krysanteemiyökkönen (suomi)
- afrikansk bomullsfly (ruotsi)
- Egyptian cotton leafworm (englanti)
- Ihmisen tuoma (importti)

Vakiintuneisuus | Ei esiinny luonnonvaraisena Suomessa |
---|
Muu kasvintuhooja Kansallinen vieraslajistrategia (VN 2012) ? Muut haitalliset vieraslajit (ei mukana kansallisella tai EU:n vieraslajiluettelolla) ?
- Lauri Kaila
- Marko Mutanen
- Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
- Perhoset
- Yökköset
- Suurperhoset