Ampiaisloisikka – Metoecus paradoxus
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
Yleiskuvaus
Ampiaisloisikka on yhteiskunta-ampiaisten pesissä loisiva kovakuoriaislaji, joka saattaa ilmaantua sisätiloihin, jos rakennuksessa sattuu olemaan lajin asuttama ampiaispesä. Lajista ei ole mitään haittaa sisätiloissa, eikä siitä ole vaaraa ihmiselle.
Ampiaisloisikan peitinsiivet ovat hienokarvaiset, kuperat, kapean ja teräväkärkisen kolmion malliset. Takaruumis ja siivet ovat osittain paljaina kapeiden peitinsiipien vuoksi. Peitinsiipien värityksessä on vaihtelua, mutta yleensä naaraiden peitinsiivet ovat tummat ja koirailla ne ovat oranssinruskeat. Peitinsiipien kärjissä voi olla naarailla vaaleat ja koirailla tummat alueet.
Naarailla takaruumis on oranssinruskea, muuten kummankin sukupuolen ruumis ja jalat ovat mustat, lukuun ottamatta punertavia kynsiä ja kannuksia. 2 kannusta keski- ja takasäärissä. Etu-, keski- ja takanilkkojen jaokkeiden määrä on 5-5-4. Ensimmäinen nilkkajaoke kaikissa jaloissa hyvin pitkä.
Tuntosarvet ovat 11-jaokkeiset ja sulkamaiset, koirailla voimakkaammin kuin naarailla. Pää on hyvin pieni. Etuselän pinnassa on ohutta pehmeää karvoitusta. Väritykseltään etuselkä on muuten musta, mutta takareunat ovat oranssinruskeat.
Koko 8-12 mm.
Kuvaustekstin laatijat:
Biologi (FM) Jani Järvi & kokoelmakoordinaattori Jaakko Mattila, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, 28.9.2020.
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- ampiaisloisikka (suomi)
- Vakiintunut
- Harvinainen
- 2019 LC – Elinvoimaiset
- 2010 LC – Elinvoimaiset
- 2000 LC – Elinvoimaiset
- Jyrki Muona
- Jaakko Mattila
- MVL.232
- Kovakuoriaiset