Cucujus

Cinnoberbagge Cucujus cinnaberinus

art - 1 laji - 111 havaintoa

Ingen bild

Beskrivning

Punahärö on  hyvin litteä ja väritykseltään punamusta kovakuoriainen. Laji on hyvin harvinainen, se elää toukkana suurten, vioittuneiden haapojen kuoren alla, ja useimmiten sen tapaa vain toukkana.

Punahärö on nimensä mukaisesti punainen muualta paitsi jaloista, etuselän reunaosista, tuntosarvista ja suuosista, joista se on musta. Leuat ovat vahvat ja tuntosarvet helminauhamaiset. Pää on kolmiomaisen mallinen.

Toukka on litteä, oranssinkellertävä ja sillä on peräpäässä neljä lyhyttä ulkonemaa, kaksi isompaa (keskimmäiset) ja kaksi pienempää (reunimmaiset).

Koko: aikuinen 11-15 mm, toukka n. 10 mm.

Utbredning i Finland

Suomessa laji on eteläinen ja esiintyy tiettävästi enää vain kahdella paikalla: Hämeenlinnan Evolla ja Kuhmoisten Kärppäjärvellä. Tunnetut esiintymät ovat pienialaisia ja populaatiot ovat eristyneitä. Laji on aiemmin esiintynyt Suomessa laajemmin ja siitä on vanhoja havaintoja esim. Mäntsälästä vuodelta 1986 ja Vantaalta 1940-luvulta.

Habitat

Punahärön elinympäristöjä ovat vanhat kuusivaltaiset ikimetsät, joissa on runsaasti vanhoja, kuolevia ja järeitä haapoja.

Bestämning

Punahärön toukat voi sekoittaa helokuoriaisten (Pyrochroidae) toukkiin, jotka ovat melko samannäköisiä ja elävät myös puiden kuorten alla. Eroja löytyy värityksestä ja perälisäkkeistä: punahärön toukat ovat helokuoriasten toukkia tummempia ja niiden keskimmäiset perälisäkkeet ovat lyhyet. Helokuoriaisilla perälisäkkeet joko kaartuvat pihtimäisesti tai ne ovat melko pitkät ja erillään toisistaan.

Aikuinen on yleensä helppo tunnistaa lajilleen. Muiden peitinsiivistään punaisten Suomessa esiintyvien kovakuoriaisten päässä on mustaa, kun punahäröllä se on kokonaan punainen, ja punahärön ruumis on selvästi litteämpi kuin muilla.

Beskrivningsförfattare

Källor:

Laji.fi artbeskrivningar

Författare av artbeskrivningen:

FM biologi Jani Järvi, 29.3.2024.

CC BY 4.0