Näyte-etikettien tekeminen Vihkossa

Vihkon etikettityökalulla voit suunnitella etikettimalleja ja tulostaa etikettejä kokoelmanäytteitä varten. Työkalussa on monenlaisia mahdollisuuksia tehdä juuri sellaisia etikettejä kuin tarvitset, joko omaan kokoelmaan tai museoihin lähetettäviin näytteisiin.

Etikettityökaluun voi helpoiten tutustua tämän interaktiivisen ohjeen avulla.

Yleistä

Etikettityökalua voi käyttää monella eri tavalla:

 • Tehdä oman etikettimallin, jota voit sitten uudelleenkäyttää etikettien tulostamiseen
 • Käyttää muiden tekemiä etikettimalleja. (Valmiita malleja on tulossa hieman myöhemmin.)
 • Tulostaa etiketit Vihkoon tallennetuille näytteille.
 • Tuoda näytetiedot Excel-taulukosta, ja tulostaa etiketit niiden pohjalta

Voit aloittaa etikettityökalun valitsemalla havaintoerät omat havaintoerät -sivulta, tai menemällä suoraan etikettityökaluun suunnittelemaan etikettejä.

Tällä sivulla on tarkempia ohjeita etikettityökalun käytöstä. Tutustu myös em. interaktiiviseen ohjeeseen.

Ominaisuuksia

Etikettityökalulla voi määritellä etiketin koon, valita käytettävät tietokentät, muotoilla kenttien tekstejä, lisätä otsikkoja ja muita tekstejä, säätää reunaviivoja ja marginaaleja, ja määritellä jokin teksti näytettäväksi tiettyjen kenttäsisältöjen tilalla. Etikettisuunnitelmien tallentaminen on mahdollista, samoin kuin jonkun muun aiemmin luomien etikettipohjien lataaminen käyttöön. Alla on tarkempia ohjeita valikoiden toiminnoista ja pikapohje perusetikettien tekoon.

Valikot

Tiedosto

Valikosta löytyvät etikettipohjan tallennus (.label -päätteinen tiedosto), aiemmin tallennettujen etikettipohjien lataus ja omat viimeisimmät käytetyt etikettimallit. Valmiit etikettitemplaatit tulevat myös tänne saataville myöhemmin. Tallennetun etikettimallin voi myös jakaa kaverin kanssa, joka voi ladata sen ohjelmaan. Myös etikettien lataus PDF-tiedostona ja datan luominen etiketeille tai tuominen tiedostosta (XLS, CSV, ODS) on mahdollista.

Muokkaa

Peruuta ja tee uudelleen –napit-. Ohjelma muistaa 20 viimeisintä muutosta.

Näkymä

Nämä valinnat ovat erityisen hyödyllisiä pieniä etikettejä suunniteltaessa. Sekä editoria että esikatselua on mahdollista suurentaa, voi siirtyä koko näytön tilaan ja voi valita ruudukon näkyville kenttien asettelua helpottamaan.

Etiketin kentät

Tässä valikossa on kaikki kentät, jotka on mahdollista sisällyttää etiketille. Kenttiä voi suodattaa haulla ja kentät voi lisätä etikettipohjalle joko raahaamalla ja pudottamalla tai nuolia klikkaamalla.

Asetukset

Etikettiä suunnitellessa voi säätää monia eri asetuksia: erikseen jokaiselle kentälle, yleisesti koko etiketille tai koko sivulle, mukaan lukien kaksipuoleiset etiketit. Sivun ja etikettien marginaaleja voi säätää, jotta yhdelle sivulle tulisi enemmän tai vähemmän etikettejä. Etiketeille voi lisätä reunaviivat, määritellä koko etiketille yhden fontin ja yksittäiselle kentälle vaikka muuta etikettiä suuremman fonttikoon. Kentän asetuksissa voi lisää-valinnalla yhdistää useita tietokenttiä samaan kenttäalueeseen etiketillä ja valita miten eri tiedot erotetaan toisistaan.

Arvojen muuttaminen

Valikossa voi valita, miten jokin tietty kentän sisältö näytetään etiketillä. Esimerkiksi, vaikka datassa lukisi eliömaakuntana ”Uusimaa”, ”Nyland” tai ”U/N”, nämä kaikki voi ns. mäpätä näkymään muodossa ”(U)” etiketillä.

Pikaohje perusetiketin tekoon:

 1. Mene kohtaan Omat havaintoeräni Vihkossa. Valitse havaintoerät, joille etiketit tulostetaan. Etiketit tulostetaan jokaiselle havaintoerään liittyvälle havainnolle. Klikkaamalla Tee etiketit, pääset Label designer –työkaluun.
 2. Aloita antamalla etiketin koko kenttiin muokkausnäkymän etiketin vieressä. Voit muuttaa kokoasetuksia koska tahansa.
 3. Mene Näkymä-valikkoon ja tuo näkyville ruudukko kenttien asettelun helpottamiseksi.
 4. Valitse tarvittavat kentät etiketille Etiketin kentät –valikossa. Raahaa kentät etiketin muokkausnäkymään ja säädä niiden kokoa ja sijoittelua koska tahansa.
 5. Mene Asetukset –valikkoon. Säädä asetuksia (esim. marginaaleja, ääriviivoja, fonttia, tekstin asettelua ym.) koko tulostussivulle, etiketille tai tietylle kentälle. Aktivoi kenttä klikkaamalla editorissa säätääksesi sen asetuksia.
 6. Esikatselussa muokkausnäkymän alapuolella näet koko jaan, miltä etiketti tulee näyttämään havainnoillesi. Voit siirtyä havainnosta toiseen nuolilla. Voit suurentaa esikatselua Näkymä –valikossa.
 7. Kun olet tyytyväinen suunnitelmaan, mene Tiedosto- valikkoon ja tallenna etikettipohjasi myöhempää käyttöä varten. Lataa etiketit PDF-tiedostona tulostusta varten.