Naturan kokoelmakilpailu 2018

Mistä on kyse?

Natura-lehden kokoelmakilpailun tarkoituksena on antaa eväät sekä oppilaille että opettajille eliökokoelman tekemiseen ja innostaa luonnon tutkimiseen ja havainnointiin. Samalla tuotetaan tietoa lajien levinneisyydestä tutkimuskäyttöön.

Vuoden 2018 teemana ovat kylien ja kaupunkien eliölajit. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017, jolloin teemana olivat luonnonkasvit.  Mukana on Suomen Lajitietokeskus, jonka avulla kouluissa ja oppilaitoksissa tehdyt havainnot saadaan tieteelliseen käyttöön. Kilpailua on tekemässä myös Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen KOPPI-hanke, joka kerää tutkimuskäyttöön osallistujien kokemuksia eliökokoelmien tekemisestä.

Kilpailun sarjat

Kilpailussa kerätään eliökokoelma kylien ja/tai kaupunkien lajeista. Kokoelma voi olla joko digitaalinen tai perinteinen eliökokoelma. Kilpailussa on Laji.fi-sarjat yläkouluille ja lukioille. Kilpailun Laji.fi-sarjaan osallistutaan Vihkon kokoelmakilpailulomakkeella (vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen). Osallistumiseen vaaditaan vähintään 20 lajin havaintojen ilmoittaminen. Parhaat kokoelmat palkitaan ja lisäksi arvotaan palkintoja kaikkien osallistujien kesken. Lue tarkemmat säännöt Natura-lehden sivuilta.

Ohjeet

Ohjeet lomakkeen täyttämiseen.

Pinkka

Kylien ja kaupunkien kasvi-, sieni- ja jäkälälajintuntemusta voi opiskella kokoelmakilpailun pinkan avulla. Kilpailuun voi osallistua kaikkien eliöryhmien havaintoja tekemällä.