Kyttyränirkko – Notodonta dromedarius
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
Yleiskuvaus
Siipiväli ♂ 35–43 mm, ♀ 39–48 mm. Keskiruumis mustanharmaa, sen keskellä punaruskea karvalaikku. Takaruumis vaaleampi, harmaanruskea–kellanruskea, enemmän tai vähemmän ruskeansävyinen.
Etusiipien pohjaväri ruskehtavanharmaa–tumman harmaanruskeat. Etureunan tyvellä valkeahkonokra, ruosteenruskean sekainen laikku. Sisempi ja ulompi poikkiviiru hampaalliset, tummanruskeat, edellinen sisä- ja viimeksimainittu ulkopuolelta enemmän tai vähemmän valkeahkonokrareunainen. Keskitäplä tumman punertavanruskea, vaaleareunainen. Aaltoviiru melko leveä, ruosteenruskea tai tumman punaruskea. Takasiivet melko tumman harmaat; kaarijuova vaalea.
Pohjois-Suomessa pienempi muoto, jonka kuviointi heikosti kehittynyttä (f. frigida Rangnow, 1935).
Muna puolipallomainen, himmeän valkoinen–valkeansininen.
Toukka 35–38 mm, kellertävänvihreä tai ruskeanpunainen; selkäjuova tumman punaruskea, ulottuu päästä jaokkeeseen A4; jaokkeissa A1–A4 sekä A8 suuri, tumman punaruskea, valkeahkokärkinen kyttyrä. Jaokkeiden A1 ja A4 kyttyrät ovat selvästi muita lyhyemmät. Sivujuova vaalea, kulkee jaokkeen A6 käsnäjaloista eteenpäin; tyvijuova harmaanruskea. Pää suuri, oliivinruskea, ruskeanmustatäpläinen, sivujuova tumma.
Kotelo 16–18 mm, kiiltävän punaruskea–mustanruskea. Kremaster lyhyt ja leveä, siinä pieniä kohoumia ja n. kuusi piikkimäistä sukasta.
Kuvaustekstin laatijat:
Harri Jalava
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- kyttyränirkko (suomi)
- Vakiintunut
- Yleinen
- 2019 LC – Elinvoimaiset
- 2010 LC – Elinvoimaiset
- Hyönteiset ja hämähäkkieläimet