Poppelirunkokääriäinen Gypsonoma oppressana

Yleiskuvaus

Siipiväli 13–17 mm. Pää ja keskiruumis ruskehtavan- tai kellertävänharmaat, valkeahkonsekaiset, takaruumis harmaa.

Etusiipien etureuna jonkin verran kaareva, ulkoreuna suora. Pohjaväri valkea, harmaansekainen; etu- ja takareunassa pieniä, mustanharmaita hakastäpliä. Kuviot ruskehtavanharmaat, mustajuovaiset ja -täpläiset, seassa ruosteenkeltaisia suomuja. Tyvisarake valkeahkonsekainen, varsinkin melko suurena laikkuna takareunassa; sen ulkoreuna tylppäkulmainen takareunan lähellä. Keskivyö melko kapea, epäsäännöllinen, leveimmillään keskeltä ja tässä kohtaa ruosteenkeltaista kehnää, katkennut takareunan läheltä; sen ulkoreunassa poikkisuonen kohdalla musta täplä. Ulkosarakkeen keskellä pyöreähkö laikku, jossa suonien kohdalla 2–3 mustaa juovaa. Subterminaalivyö alkaa läheltä takakulmaa ja jatkuu pitkin ulkoreunaa. Kärkitäplä diffuusi. Ripset harmaat, valkosirotteiset, niissä mustahko jakoviiru, joka on kärjen takana kahden valkean viivan katkaisema. Takasiivet harmaat; ripset vaaleammat, niissä tumma jakoviiru.

Toukka harmahtavanvalkea – vaaleanruskea, läpikuultava; nystyrät ruskeat, huomaamattomat.  Pää, niskakilpi ja rintajalat tummanruskeat tai mustat; peräkilpi pieni, tummanruskea tai musta.

Kotelo 6,5–7,5 mm, punaruskea. Päässä ja keskiruumiissa melko selvät rypyt. Keskijalat ja leukarihmat rajakkain selvästi ja kohtalaisen pitkään. Keskijalat rajakkain keskilonkkien kanssa tuskin 2 x pitempään kuin etujalat. Jaokkeessa A5 D-sukasten välissä tyvirivissä 6–7 piikkiä ja kaudaalirivissä 22–24 piikkiä. Piikit suippoja. Peräpää verrattain tylppä selkäpuolelta, vatsapuolelta karkeapintarakenteinen.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Gypsonoma oppressana
Auktorit
(Treitschke, 1835)
Yleiskieliset nimet
  • poppelirunkokääriäinen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.60460
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Vakiintunut
  • Harvinainen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 LC – Elinvoimaiset
  • 2010 NT – Silmälläpidettävät
Asiantuntijat
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset
  • Pikkuperhoset