Hallavasirppikääriäinen Ancylis subarcuana

Yleiskuvaus

Siipiväli 11–15 mm. Pää ja keskiruumis kellertävänharmaat, siipikannet puhtaamman kellertävät; takaruumis ruskehtavanharmaa.

Etusiivet hiukan kapeammat kuin pajusirppikääriäisellä (A. geminana), okrat tai harmaat, etureunan tyvipuolisko ja takareuna melko leveälti vaaleammat, valkeahkot, niin että tummempi väri muodostaa leveän, diffuusin tyvijuomun ja sen ulkopuolella juovamaisen laikun. Siiven tyvialan etureunan lähellä 2 tai 3 mustaa pilkkua. Siipipeilin etureuna valkea, pyöristynyt, päättyy ulkoreunan keskelle; sen tyvi- ja etupuolella lyhyt, musta pitkittäisjuova. Etureunan tyvipuolisko lähes ilman viistoja viivoja, keskikohdasta kärkeen ne ovat selvät, terävät, mustat. Ripset valkeahkot, niissä hieno, tumma tyviviiru ulkoreunan keskiosassa, kärjen takana kaksi hienoa, tummaa viivaa. Takasiivet ruskeanharmaat; ripset punertavanvalkoiset, niissä epäselvä jakoviiru.

Toukka vihreänharmaa; selkäjuova kaksinkertainen, valkeahko; nystyrät epäselvät, vaaleat. Pää vaaleanruskea, mustajuovainen; niskakilpi vartalon värinen, sivuilla suuri, musta täplä, takana kaksi pientä ja edessä kaksi vielä pienempää; peräkilpi kellertävä, epäselvästi tummareunainen tai -täpläinen.

Kotelo 6,0 mm, punaruskea, siipiaiheet tummemmat, pintarakenne hieno. Pää ilman uloketta. Etureidet keskenään rajakkain. Etujalat ja keskilonkat rajakkain 2 x pitemmän matkan kuin keskijalat. Keskijalat ja leukarihmat erillään. Jaokkeen A2 tyvirivin piikit tylpät ja pienet. A10:ssä tavallisesti 4 suurta piikkiä yhdessä rivissä. Kremaster verrattain tylppä vatsapuolelta ja siinä heikko pintarakenne, se on jonkin verran suipon puolisuunnikasmainen päästään.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Ancylis subarcuana
Auktorit
(Douglas, 1847)
Yleiskieliset nimet
  • hallavasirppikääriäinen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.60355
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Vakiintunut
  • Harvinainen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 LC – Elinvoimaiset
  • 2010 LC – Elinvoimaiset
Asiantuntijat
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Pikkuperhoset