Ruostekiiltokääriäinen Cydia amplana

Yleiskuvaus

Siipiväli 16–22 mm. Pää ja keskiruumis vaalean ruosteenpunaiset; takaruumis punertavan ruskeanharmaa.

Etusiivet ruosteenpunaiset, ulkosarakkeesta ruosteenkeltaiset–ruosteenpunaiset. Tyvisarakkeen takaosa laajalti okra. 2/3 kohdalle kulkee aaltoilevia, tumman harmaanruskeita poikkijuovia, jotka kulkevat myös läpi takareunan keskellä sijaitsevan kolmikulmaisen, vaaleanokran dorsaalilaikun. Tämä ulottuu keskilinjan etupuolelle, sen kärki häipyvärajainen, sen sisäreuna hyvin viisto, ulkoreuna poikkisuora; sen ja siipipeilin välissä kolmikulmainen, diffuusi, tumman harmaanruskea laikku. Etureunassa hyvin lyhyitä, tummanruskeita hakastäpliä, joista 4 ulointa selvimmät, niiden välit valkeahkot tai okrat. Siipipeili pohjan värinen, sen ulkopuoliskossa 2–3 pitkittäistä, mustaa pilkkua, se on sisä- ja ulkopuolelta punertavan lyijynkiiltoisten juovien rajaama; myös toiseksi ja neljänneksi uloimpien hakastäplien väleistä lähtevät lyhyet, viistot lyijyjuovat kohti ulkoreunaa. Ripset kiiltävän harmaat, tyvestä hiukan vaaleammat, niissä mustahko tyviviiru. Takasiivet ruskeanharmaat, tyvestä vaaleammat; ripset kalpeanpunaiset, takakulmasta harmaammat, niissä tumman harmaanruskea jakoviiru.

Toukka likaisenvalkea, täysikasvuisena vaaleamman tai tummemman tiilenpunainen; selkäjuova tummanharmaa tai ruskea; nystyrät läpikuultavat. Pää hunajanruskea; niskakilpi ja rintajalat vaaleammat; peräkilpi ruumiin värinen.

Kotelo 8,0–12,0 mm, punaruskea, pintarakenne kohtalaisen hieno, paikoin ryppyinen. Otsassa melko suippo, kupumainen uloke. Keskijalat rajakkain keskilonkkien kanssa pitemmältä matkalta kuin etujalat. Jaokkeessa A2 tyvirivi piikkejä. Jaokkeiden A4–A5 tyvirivissä 10–12 piikkiä D1-sukasten välissä. Perianaalikoukkuja 3 paria.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Cydia amplana
Auktorit
(Hübner, 1799)
Yleiskieliset nimet
  • ruostekiiltokääriäinen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.5082216
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Havainto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Hyvin harvinainen
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset
  • Pikkuperhoset