Rangiasimpukka (kiilasimpukka) Rangia cuneata

Suomalainen taksoni
Kyllä
Esiintyminen Suomessa
Havainto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Ihmisen vaikutuksesta
Näytteen tunniste johon esiintyminen Suomessa perustuu
http://tun.fi/KE.176/60efe0f4d5deea6c173f55a9

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

  • Esiintyy havaintodatan perusteella – ei asiantuntijan arvioima

Alkuperä ja yleislevinneisyys

Rangiasimpukka on kotoisin Meksikonlahdelta, mistä se on levinnyt Atlantille Yhdysvaltojen itärannikon jokisuistoihin. Euroopassa ensimmäiset havainnot tehtiin vuonna 2005 Belgiassa Antwerpenin satamassa. Sittemmin sitä on löytynyt Englannista, Pohjanmereltä ja Itämereltä. Itämeressä se on levinnyt vuodesta 2010 lähtien, jolloin se löytyi Kaliningradin alueelta, sitten Puolasta 2011, Liettuasta 2013 ja Saksasta 2014. Viron ensihavainnot tehtiin Pärnunlahdelta vuonna 2014 (tyhjiä kuoria) ja 2016 (eläviä simpukoita). Ruotsissa,Tukholman rannikolla ja siitä etelään havaintoja on tehty vuodesta 2016 lähtien.

Suomen ensimmäiset havainnot lajista tehtiin toukokuussa 2021 Loviisan edustan merialueella. Löydettäessä simpukat ovat olleet jo muutaman vuoden ikäisiä, joten saapuminen lienee tapahtunut jo aiemmin, koska todennäköisin leviämistapa on toukkavaiheiden kulkeutuminen laivojen painolastivesien mukana.

Satamissa tai niiden lähialueilla tehdyt ensihavainnot viittaavat siihen, että laji on levinnyt laivojen mukana myös Euroopan ja Itämeren eri osien välillä. Lajin arvellaan joissakin tapauksissa voineen levitä myös ruoppausmassojen mukana. Lisääntymisen myötä simpukat voivat levitä lähialueille myös ilman ihmisen apua.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Tarja Katajisto ja Katriina Könönen, SYKE

CC BY 4.0