Himalajanjalkalehti Sinopodophyllum hexandrum

Yleiskuvaus

Himalajan vuoristometsistä kotoisin oleva jalkalehti kukkii alkukesästä. Kauniit valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat houkuttelevat kimalaisia pölyttäjikseen. Kesän edetessä lehdet muodostavat rehevän kasvuston, jonka suojista voi loppukesästä löytää oransseja, chilin näköisiä hedelmiä. Himalajanjalkalehti on myrkyllinen ja saa pääsääntöisesti olla kasvissyöjiltä rauhassa. Kypsymisensä jälkeen hedelmät ovat kuitenkin paikallisten nisäkäslajien suurta herkkua! Eläimen kyydissä kasvi levittäytyy uusille alueille, sillä siemenet kulkeutuvat ehjinä ruuansulatuskanavan läpi ja lähtevät uuteen kasvuun ravinteikkaan lannan seasta. Raakojen hedelmien myrkyllisyys takaa sen, etteivät ne päädy ravinnoksi ennen aikojaan – ennen kuin siemenet ovat kypsyneet ja valmiita kestämään matkan rasitukset.

Monien kasvimyrkkyjen tarkoituksena on suojata kasvia ulkoisilta uhkatekijöiltä kuten niitä syöviltä hyönteisiltä. Ihminen on oppinut hyödyntämään kasvien puolustuskemikaaleja muun muassa lääkintätarkoituksiin, sillä osa yhdisteistä tehoaa myös joihinkin meitä vaivaavista sairauksista. Jalkalehtien myrkyistä on saatu monenlaista apua aina syövän hoidosta syylien poistoon.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan evoluutiopuutarha - Varhaiset aitokaksisirkkaiset CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Sinopodophyllum hexandrum
Auktorit
(Royle) T. S. Ying
Yleiskieliset nimet
  • himalajanjalkalehti (suomi)
  • indiskt fotblad (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.5024764
Taksonominen taso
laji
DNA-viivakoodisekvenssit
Sinopodophyllum hexandrum
21 julkista näytettä
Eliöryhmät
  • Putkilokasvit