Viherukonkorento – Aeshna viridis
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
- Uhanalaisuus
- Vsr – rehevät järvet ja lammet
- Vakiintunut
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Esiintyy havaintodatan perusteella – ei asiantuntijan arvioima
Levinneisyys Suomessa
Suomessa viherukonkorento esiintyy hyvin paikallisena. Populaatiot voivat olla suuria sopivilla lisääntymispaikoilla, mutta lajin tunnettujen esiintymispaikkojen määrä Suomessa on vain noin neljännessadan luokkaa.
Huomattava osa tunnetuista viherukonkorennon lisääntymispaikoista on maan kaakkoisosassa ja Etelä-Hämeessä, mutta laji on tavattu myös länsirannikolta. Hämeen esiintymispaikoista merkittävä osa sijaitsee Vanajaveden lähialueilla. Maan itäosissa monet havainnoista ovat itärajan tuntumasta (Parikkalan ja Tohmajärven esiintymät sekä Lappeenrannan erillishavainnot). Lajin ensimmäiset tunnetut havainnot Suomesta (Sortavala 1924 ja Muolaa 1925) ovat nykyisen itärajan takaisilta alueilta.
Pohjoisimmat lisääntymispaikat ovat Iissä ja Iisalmella. Viherukonkorento on pohjoisilla lisääntymispaikoillaankin suhteellisen runsaslukuinen, ja on mahdollista, että lajin tuntemattomia esiintymiä on pohjoisempanakin.
Tunnettujen esiintymispaikkojen lisäksi eteläiseltä rannikkoalueelta on viime vuosilta muutama yksittäishavainto muualta vaeltaneista viherukonkorennon yksilöistä.
Alkuperä ja yleislevinneisyys
Viherukonkorennon levinneisyysalue ulottuu Alankomaista Länsi-Siperiaan, mutta laji on paikoittainen suuressa osassa aluetta. Lajilla on Euroopassa koillispainotteinen levinneisyys. Viherukonkorento on pohjoisessa levinnyt Tanskaan ja Ruotsiin, jossa se tunnetaan Haaparannasta saakka. Lajia ei ole tavattu Norjasta, mutta se esiintyy laajalti Baltian maissa. Eteläisimmät havainnot ovat Balkanin alueen pohjoisreunalta ja Krimin niemimaalta.
Kuvaaja esittää havaintojen ajallista jakaumaa, joka ei ole sama asia kuin lajin runsastuminen/väheneminen.
Tästä taksonista tehtyihin havaintoihin on kirjattu seuraavia biotooppitietoja