Mukulanätkelmä Lathyrus tuberosus

Yleiskuvaus

Mukulanätkelmä on vanha ravintokasvi, joka on ollut viljelyssä 1600-luvulta lähtien. Mukulanätkelmä kasvattaa 3–5 cm pitkiä juurimukuloita, jotka ovat sekä ravitsevia että hyvänmakuisia. Ne korjataan joko keväällä tai syksyllä ja syödään sellaisenaan, keitettyinä tai paistettuina. Heikon satoisuutensa vuoksi lajia on viljelty pikemmin herkkuna kuin varsinaisena tärkkelyskasvina. Laji kasvaa luonnonvaraisena suuressa osassa Eurooppaa ja läntistä Aasiaa. Suomessa mukulanätkelmän tapaa useimmiten kukkapenkissä, mutta se voi joskus livahtaa puutarhakarkulaisena tai tulla ihmisen toimien myötä luontoomme. Laji herättää huomiota ennen muuta suurilla punaisilla ja tuoksuvilla kukillaan, jotka houkuttelevat mehiläisiä. Useimpien virnojen ja nätkelmien tapaan sekin kasvaa maata myöten tai muun kasvillisuuden seassa kiipeillen. Mukulanätkelmän varret ovat niin rentoja, etteivät ne jaksa kannatella omaa painoaan, vaan joutuvat ottamaan kärhillään tukea viereisistä kasveista.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan evoluutiopuutarha - Rosidit CC BY 4.0