Serpentiinipikkutervakko – Viscaria alpina var. serpentinicola
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
- Uhanalaisuus
Yleiskuvaus
Tervakot (Viscaria) ovat vallitsevasti monivuotisia; kukattomat versot ovat ruusukemaisia. Varsilehdet ovat hieman yhdistyvisiä, suikeita – tasasoukkia. Kukinto on tav. viuhkohuiskilo; osakukinnot ovat lyhytperäisiä kaksihaaraviuhkoja; tukilehdet ovat kalvomaisia, tav. punertavia. Verhiö on ± kellomainen. epäselvästi 10-suoninen, ulkoverhiötön; hampaat ovat tylppiä, leveälti kalvolaitaisia. Terälehdet ovat punaisia, harv. valkoisia, kynnellisiä, lisäteriöllisiä. Emiö on 5-vartaloinen. Kota on munanmuotoinen, ohutseinäinen, 5 liuskalla aukeava; siemenet ovat munuaisenmuotoisia, tummia.
Pikkutervakkoa on Suomessa kahta muunnosta, kalliopikkutervakkoa (var. alpina) ja serpentiinipikkutervakkoa (var. sepentinicola).
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- serpentiinipikkutervakko (suomi)
- spenslig fjällnejlika (ruotsi)
- alkuperäinen, vanhaa perua, vakiintunut
VANHA Uhanalaisten lajien turvaaminen metsätaloudessa -hankkeessa 2007–2010 laadittu metsälajiluettelo ? Putkilokasvien toiminnallinen monimuotoisuus – SUMI-hankkeessa 2022 laadittu luettelo ? Uhanalaisten lajien esiintymien turvaaminen metsätaloudessa – Lajiturva-hankkeessa 2019–2021 laadittu lajiluettelo ? Alueellisesti uhanalainen 2020 - 3a Keskiboreaalinen, Pohjanmaa ? Alueellisesti uhanalainen 2020 - 3b Keskiboreaalinen, Pohjois-Karjala–Kainuu ? Alueellisesti uhanalainen 2020 - 4a Pohjoisboreaalinen, Koillismaa ? Alueellisesti uhanalainen 2020 - 4c Pohjoisboreaalinen, Metsä-Lappi ?
- 2019 NT – Silmälläpidettävät
- 2010 NT – Silmälläpidettävät
- 2000 VU – Vaarantuneet
- Arto Kurtto
- Putkilokasvit